0 Läs mer >>
                              
 
För något år sedan tipsade en arbetskollega om blomkålsmos. Jag tyckte att det lät gott så jag testade och hade inga somhellst förväntningar på att familjen skulle gilla det, då de inte gillar blomkål i vanliga fall. Moset blev dock väldigt uppskattat, så nu kör vi med det lite då och då istället för potatismos. 

Speciellt gott är det med blomkålsmos till kassler, och då är det inte vilken kassler som helst, jag har provat åtskilliga märken och den absoluta vinnaren är ICA-handlarna vinmarinerade kassler. Den är alltid mör, köttig och saftig. Tillsätter man lite ljus sirap när man steker kassler får man en finare färg samtidigt som sockret trollar bort en del av sältan. Lite rosmarin på är också väldigt gott. 
 

Blomkålsmos
1 blomkål
salt el Vegeta
vitpeppar
30 g smör
2-3 msk torrmjölk
rostad lök

Dela blomkålen i bitar, jag brukar dela i skaftet och inte topparna, bryter sedan av skaften mot topparna, så slipper man massa småsmulor i diskhon när man diskar skärbrädan. 

Koka blomkålen i lättsaltat vatten eller Vegeta tills den är mjuk, sila av och häll tillbaka i kastrullen och låt vattnet dusta av en stund. Mixa blomkålen med en mixerstav, sätt över värme igen och tillsätt smöret, torrmjölken, salt/Vegeta och vitpeppar efter smak. Toppa moset vid servering med rostad lök och flinsalt. 

Tomatsallad
4 tomater
några knippor färsk basilika
svartpeppar
flingsalt
saft av 1 liten citron
olivolja
torkad lök, kan vara svårt att hitta i Sverige. Obs! Inte rostad lök. Annars kan man ta silverlök tex

Skölj tomaterna. Skär ur skaftdelen och skär sedan i ganska tunna skivor. Placera skivorna på ett stort fat. Pressa över citronsaft och ringla över rikligt med olivolja. Dra något varv med pepparkvarnen och strö över flingsalt samt den torkade löken alternativt fint skivad silverlök. Riv sönder basilikabladen lite och strö över.


Kassler
600-800 g ICA-handlarnas vinmarinerade kassler (den är alltid bra)
smör att steka i
rosmarin
ljus sirap

Skär bort kanterna på kasslern och skiva i 1½ cm tjocka skivor. Smält en klick smör i en hög gjutgärnspanna. Lägg ner kasslerbitar och ringla lite sirap över. När du vänt kasslern strö över tunnt med rosmarin. Stek klart och servera kasslen med blomkålsmoset och tomatsalladen. Här hade vi även kokt brysselkål med smör och flingsalt till. 


Kassler med blomkå...