0 Läs mer >>
 
Otroligt saftig kaka som inte ska förväxlas med vanlig sockerkaka. Detta är något helt annat. När man inte har tid att baka kanelbullar är denna kaka perfekt. Doftar underbart ljuvligt när man gräddar den. Man vet nästan inte vad man ska ta sig till medan man väntar. =). Det är viktigt att man inte övergräddar kakan då den blir som en vanlig sockerkaka. Ta ut kakan så fort provstickan känns torr. Whiskeyn i kakan kanske inte tillför något, då den dunstar under gräddningen, men jag vågar inte ta bort den. =) 

Kakan
:
175 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
0,25 dl whisky

Fyllning
3/4 dl socker 
1/4 dl farinsocker
2,5 msk malen kanel
1½ krm salt

smör och kokos/ströbröd till formen
2 msk smör


Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda ner äggen ett och ett och därefter gräddfilen samt spriten. Rör sedan noga samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda ner den torra blandningen i smeten och rör om tills smeten blir len och fin.

Blanda samman socker och kanel och ställ åt sidan.

Smöra och bröa eller kokos:a en 1 ½ liters form. Häll i en omgång smet i botten och strö sedan över kanelsocker. Häll på mer smet och sedan kanelsocker och fortsätt så till smeten är slut. Snåla inte med fyllningen! Jag brukar få över ca 1 msk fyllning när jag är klar. Toppa sista smeten med kanelsocker och hyvla över några skivor smör. Baka i ugnen ca 45 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig.

Kakan går också att göra i kardemummavariant. Då byter man ut kanelen mot 2 tsk krossad kardemumma och använder 0,75 dl socker i fyllningen. 

 
 
 
Ett annat tips för att pimpa kakan lite är att pudra florsocker över och sedan ringla hemmagjord ljummen kolasås över. Här finns recept på Farinkolasås
 
 
 
 


 
 

Kanelbullekaka