Pain Au Raisin

 
Jag har ett doftljus med doften Pain Au Raisin. De senaste dagarna när jag har suttit i soffan och känt doften av paketet med värmeljusen har jag suttit och fantiserat om olika bakverk. Detta resulterade i att jag idag blev tvungen att baka lite Wienersnäckor med mandelmassa, vaniljkräm och russin. Jag tillsatte en liten gnutta kanel och kokos i mina snäckor då jag tyckte mig identifiera dessa dofter i mina doftljus. Flingsaltet använder jag för att få en spännande brytning och den köpta smördegen är inte sötad därför penslar jag den med sockerlag. Jag har aldrig ätit en Pan Au Raisin tidigare och vet inte om de görs med någon form av briochédeg eller smördeg, men kan medddela att dessa blev sjukt goda. Som en blandning mellan Wienerbröd, Baklava och äppelstrudel fast utan äpplen.

Hade egentligen velat ha snäckorna lite större från början, men när de är små blir de lite mer delikata och man kan ta två, för en räcker inte!
😍

Nästa gång kanske jag ska prova att göra egen smördeg då jag aldrig provat det och det ska tydligen inte vara speciellt svårt, detta då jag upplevde att denna deg inte puffade upp sig som jag hade tänkte, speciellt i mitten, trots att de gräddades väldigt länge. Kanske berodde det på att jag hade så stor mängd fyllning. 

 
Jag frös in bullarna i en papppåse och tinade dem och körde dem sedan ett par minuter i min micro på grilläge utan någon microeffekt. Det går också att värma dem i ugn på 200 grader i några minuter.

Ger 16 små wienersnäckor


1 pkt frysta smördegsplattor(4-pack) tex Coops som är gjord på riktigt smör! Ska prova ett annat märke nästa gång eller göra egen smördeg.
1 påse Ekströms Vaniljsås + mjölk
ca 100 g riven mandelmassa
ca 5 msk Rom-Russin
lite riven kokos (valfritt)
jättelite kanel
flingsalt

ca 1 dl strösocker
ca ½ dl vatten
Kokas upp, låt svalna pensla bullarna när de tas ut

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp sockret med vatten. Låt svalna. 
Blanda vaniljsåspulvret med mjölk så att det blir en tjock vaniljkräm. Låt vila.
Tina upp degen. Kavla ut lätt. Bred på vaniljkräm och riv på mandelmassa. Strö på russin samt en liten gnutta kanel samt kokos om du önskar. Rulla ihop på längden och dela rullen i 4 delar. 
Ställ bullarna i bullformar. Sänk värmen till 175 grader och sätt på varmluft. Jag gräddade mina högt upp och täckte med folie mot slutet. Jag ställde in en plåt i ugnen under plåten med bullar när de började få för mkt färg på undersidan. Detta kanske bidrog till att det tog lång tid för bullarna att gräddas i mitten. 

Att göra nästa gång: 
Peta ner russinen i bullen innan gräddning. 
Grädda ganska högt upp i ugnen utan varmluft.
Ha 225 grader när bullarna ställs in. Sänk till 150 direkt. Lägg på folie mot slutet. 
Prova annan smördeg. 
 
 
Eftersom jag får ganska många idéer på bakverk, så har jag börjat att snabbskissa upp dem. =)