Mandelkaka med nougatglasyr

 
  
Detta blir en saftig kaka med underbar smak av nougat. Omtyckt av alla som smakat. 
 
Kakan
250 g mandel mald
250 g strösocker
(mandel och socker kan bytas ut mot 500 g mandelmassa)
4 äggulor
160 g smör, smält
1.25 tsk bakpulver
4 äggvitor, hårt vispade
 
ca 140 g nougat från Odense
rostad hackad mandel eller hasselnötter 
 
Chokladglasyr
1,5 tsk smält smör
2 tsk vit sirap
1,5 msk kakao
ev lite florsocker
 
Vispa ihop äggulorna med sockret. Tillsätt det avsvalnade smöret. Blanda den finmalda mandeln (jag maler min mandel i en kaffekvarn) med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt sist de vispade äggvitorna, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte till en homogen smet. 
 
Häll i en form på 20x30 cm med lätt smort bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader i mitten i ca 35-40 min. Kakan blir väldigt saftig, så du behöver inte ha bråttom att ta ut den ur ugnen. Lägg på ett folie efter en stund så att kaken inte får för mkt färg. Ta ut kakan och hyvla eller bred på något uppvärmd nougat. Fördela jämt över den varma kakan. Rosta de hackade mandlarna under grillen, så att de blir gyllenfärgade utan att brännas. Det går ganska fort, så lämna inte ugnen utan uppsikt. 
 
Strö på mandelhacket. Rör ihop chokladglasyren och ringla över den ovanpå. 
 

 
 
 
 
 Här serverad i miniformat tillsammans med Kladdkakemuffins i miniformat längst bak i bilden. Till vänster Körsbärscheesecake i minibitar
 
 

Kommentera här: