Churros
Churros är vanligt i Spanien och Frankrike, men även i Sydamerika. Vissa äter dem med Dulce de Leche, andra med en chokladdryck som reds av med Maizena och som därför blir tjock i konsistensen. Man doppar churrosen i denna chokladdryck. Andra gör en mörk chokladkräm som är lite tunnare som de doppar i. Vi åt dem med Dulce de Leche-dip och en Choklad-dip.
Jag jämförde ett antal recept skrivna på spanska och valde ut 2 recept med olika egenskaper. Jag gjorde en halv sats av båda sorterna. Recepten nedan är översatta till svenska och ger hela satser. 1 sats ger ungefär en full mattallrik, som på fotot. Recept 1 ger en mycket fast deg och precis lagom krispiga churros med fint tuggmotstånd, men de är ganska svårspritsade om man spritsar för hand.
Receptet 2 med ägg blir lösare och är lättare att spritsa ut, churrosen blir fluffiga och större än Recept 1 då äggen gör att de jäser något och de får också ett finare och mer definierat mönster. De blir dock ganska mjuka och påminner om Doghnuts. Familjen var eniga om att Recept 1 var godast. Kakpressen hade dock behövt en större stjärntyll till dessa, då churrosen blev väldigt smala.
Churros - recept 1, med olja, utan ägg, fast deg och krispa churros
2 dl vatten
2½ msk socker
½ tsk salt
2 msk matolja
2 dl vetemjöl
matolja att fritera i
socker och kanel att rulla churrosen i
Häll vatten, socker, salt och olja o en liten kastrull. Koka upp vattnet. Rör i mjölet, rör tills degen släpper kanterna.
Pressa ut ca 10 cm långa churros med en kakpress eller handsprits på ett smörpapper, tänk på att degen blir ganska hård. Ett knep om man spritsar med spritspåse är att vrida spritsen medan man pressar, precis som man vrider ur ett blött plagg. Om påsen du använder är vek, kan man linda en lätt fuktig kökshandduk runt spritspåsen.
Värm matolja eller frityrolja till 170 grader. Lägg ner ca 10 churros i sänder. Snurra de medan de friteras med en gaffel. Tag upp churrosarna med en hålslev och rulla lätt i socker elller kanelsocker.
Churros - recept 2, ägg och smör, mjukare deg, mjukare churros
3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk socker
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
2 ägg
matolja att fritera i
socker och kanel att rulla churrosen i
Häll vatten, smör, socker och salt i en liten kastrull. Koka upp vattnet. Rör i mjölet, rör tills degen släpper kanterna. Låt svalna en stund. Rör i ägget och vispa med elvisp till allt blir en enhetlig smet.
Pressa ut ca 10 cm långa churros med en kakpress eller handsprits på ett smörpapper, tänk på att degen blir ganska hård. Ett knep när man spritsar ut är att vrida spritsen medan man pressar, precis som man vrider ur ett blött plagg. Om påsen du använder är vek, kan man linda en lätt fuktig kökshandduk runt spritspåsen.
Värm matolja eller frityrolja till 170 grader. Lägg ner ca 10 churros i sänder. Snurra de medan de friteras med en gaffel. Tag upp churrosarna med en hålslev och rulla lätt i socker elller kanelsocker.
Pressa ut ca 10 cm långa churros med en kakpress eller handsprits på ett smörpapper, tänk på att degen blir ganska hård. Ett knep när man spritsar ut är att vrida spritsen medan man pressar, precis som man vrider ur ett blött plagg. Om påsen du använder är vek, kan man linda en lätt fuktig kökshandduk runt spritspåsen.
Värm matolja eller frityrolja till 170 grader. Lägg ner ca 10 churros i sänder. Snurra de medan de friteras med en gaffel. Tag upp churrosarna med en hålslev och rulla lätt i socker elller kanelsocker.