Marias BrödPudding

 
Brödpudding brukar min farmor göra. I hennes variant och den som är vanligast i Latinamerika löser man upp brödet i mjölken, så att man får en slät pudding. Som en kombination av sockerkaka och en brylépudding skulle man kunna säga. Eller som en brylépudding som ger ett tuggmotstånd. I vissa recept har man väldigt lite bröd i fyllningen och då liknar den desto mer en brylépudding.  I England och USA är det vanligare att man gör brödpuddingen som en kaka, med stora bitar av bröd, men jag gillar nog den Latinamerikanska bättre som blir slät och får en fin karamelltopping. 
 Detta recept ger en tämligen fast pudding, vilket jag gillar, men jag gillar även den lite lösare varianten också som mer påminner lite mer om en fast Creme Caramel. 

Denna gång hade jag lite för många idéer så jag gjorde 3 olika varianter. En med kanel, en med Romrussin och Maraschinokörsbär, samt en med Marascinokörsbär och ett lager Dulce de Leche. Alla blev goda på sitt sätt. Den vanliga jag brukar göra har bara Romrussin utöver smaksättning av vanilj och citronskal. 



Detta recept ger  en stor sats. För mindre sats, tag 1/3 av mängden. 

Karamellen
5 dl socker 
8 msk vatten

Puddingen
(1 burk dulce de leche )
20 skivor vitt bröd
9 dl standardmjölk
3 dl socker
6 ägg
3 tsk vaniljsocker
Skal av 1-2 citroner
ca 1 dl körsbär i Kirsh el 1-2 dl russin i Rom
(kanel, frivilligt, använder du inte kanel ta större mängden citronskal)
½ dl mjölk till pensling av bröd
ca 50 g smör

glasform med innermåtten 35x22 cm
eller 3 st formfranskeformar


Separera så många brödskivor så att botten på glasformen täcks. Ta upp brödskivorna och bred på ett riktigt lager med dulce de leche. Pudra ev. över lite kanel. Låt dem vila. (Om du inte vill ha Dulce de Leche i fyllningen, skippa detta moment.)

Lägg resterande brödskivor i en skål. Häll på hälften av mjölken och låt dra i 15 minuter.

Under tiden...ställ in en ugnsform till hälften fylld med vatten i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.
Därefter gör vi karamellen...

Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka tills sockret blir karamellfärgat. Häll upp i glasformen. Vrid formen så att karamellen täcker sidorna av formen, men var försiktig så att du inte bränner dig! Formen blir varm. 

Vispa ägg och socker. Tillsätt citronskal och vanilj. Häll på brödet som fått dra i mjölken och resten av mjölken. Blanda väl. Tillsätt körsbären/russinen.

Häll hälften av smeten i den karamelliserade formen/formarna. Lägg därefter på brödskivorna med dulce de leche-sidan neråt. Pensla ovansidan av bröden med lite mjölk. Häll därefter på resterade smet.
(Om du inte vill ha Dulce de Leche, häll på all smet direkt) Hyvla smör med en osthyvel och sprid ut över puddingen. Grädda i mitten i ugnen i vattenbad. Jag gräddade puddingen på 175 grader i ca 40-45 minuter. Puddingen ska vara lite lös fortfarande. Stjälp upp puddingen medan den är varm genom att först skaka lite på formen så att puddingen släpper kanterna. 

Servera puddingen gärna med en klick grädde. 

 
 
 
 
 
 
 
Den främre formen är den med Dulce de Leche. Här är hälften av smeten upphälld i formen och smörgåsskivorna med Dulce De Leche är vända nedåt. Sedan penslade jag bröden lätt med mjölk och lade sedan på Maraschinokörsbär. Därefter hällde jag på resterande smet. Puddingen i övre hörnet innehåller bara Kanel. Den mittersta Rom-Russin och Maraschinokörsbär. Peta ned frukten lite innan det hyvlade smöret läggs på. Grädda i vattenbad.  



Puddingen med inbakad Dulce de Leche och Maraschinokörsbär. 

 

Kanel-brödpudding. Mmmm... 

 

Kommentera här: