Marias Argentinska piroger ca 30 st

                                
Detta recept har jag tagit fram baserat på det jag minns från de piroger pappa brukade göra när jag bodde hemma. Dessa piroger äts framförallt i Argentina, men även i andra länder som Chile tex. Fyllningen består av en köttfärsfyllning med spiskummin som smakar lite som tacofärs. I fyllningen lägger man även till lite andra spännande ingredienser som hackade ägg, oliver och russin. Russinen bryter av det salta och lite starka och oliverna bryter också av med lite saltsyrlighet. Äggen ger lite extra struktur och tuggmotstånd till fyllningen. Att baka dessa piroger är inte speciellt svårt, men tidskrävande. Det är en fördel om man är 2 personer som hjälps åt med kavling och montering. Fyllningen är bra att förbereda dagen innan då det är bra om fyllningen är kall då den läggs på degen. Degen till dessa piroger är väldigt smidig och lättarbetad och även supergod i smaken. Receptet ger en stor sats och kan minskas beroende på hur mkt man vill göra, men eftersom jag inte gör piroger så ofta passar jag på att göra mycket och frysa in.  


Fyllning:

1,1 kg köttfärs
800 g hackad gul lök
3-4 vitlöksklyftor
ca 1-2 tsk spiskummin eller efter smak
3 msk tomatpuré
3½ köttbuljongtärningar
Svartpeppar
2 tsk Paprikapulver
lite cayennepeppar
Typ 1,7 dl vatten
ca 175 g gröna oliver utan vätska
1½ dl russin
6 ägg
Maizenaredning

 
Deg:

400 g rumstempererat smör
ca 16 ½ dl mjöl el 1110 gram
2 tsk salt
4 dl kokande vatten 

 
Till pensling:

1-2 uppvispade ägg


Koka äggen (hårdkokta). Låt svalna. 
Stek köttfärsen i smör. Tag åt sidan. 
Stek upp den hackade löken. Blanda ihop med köttfärsen i en stor kastrull. Pressa i vitlöken.
Tillsätt spiskummin, tomatpurén, buljongtärningarna, svartpeppar och paprikapulver. Häll på ca 2 dl vatten och låt småkoka kanske 40 min. Smaka av och se om det saknas någon krydda.

Tillsätt oliverna och russinen. Häll på ca 2 msk maizenaredning och rör om och låt koka någon minut till. Fyllningen ska inte ha kvar någon vätska, men fortfarande vara saftig. 
Hacka äggen i halvstora bitar och rör ner i fyllningen. Ställ fyllningen kallt över natten. 

Häll upp mjölet i en bakbunke och häll på salt.
Tärna ner smöret och häll på det kokande vattnet. Blanda ihop, använd en sked i början och sedan kan degen knådas ihop med händerna. 
Kavla ut degen ca 2-2,5 mm tjock. Ta ut rundlar på ca 13 cm i diameter. Jag använder tratten till min kaffebryggare. 

Lägg på fyllning i mitten på varje rundel och pensla halva kanten med uppvispat ägg.
Vik ihop kanterna uppåt mot varandra och nyp ihop degen. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca tjugo minuter eller tills pirogerna fått en fin färg.

 
 
Pirogdeg som påminner om pajdeg, fast smidigare.   

 Ta ut rundlar och ta bort överflödig deg som används på nytt senare. Kavla ut rundeln lite innan fyllningen läggs i mitten. Ägg penslas längst halva kanten och får torka en liten stund innan pirogen viks ihop. 
 
 
 
 Kanterna ska pressas ihop ordentligt, ägget gör att kanterna klibbar fast i varandra. Har ägget inte torkat till lite fastnar det inte, samma om ägget hunnit torka helt. Använd båda händerna och vik kanterna över i sidled åt vänster och pressa till. 
 
 
 


  
Emelie då 7 år hjälpte till att kavla lite =) 

                  

Om man vill kan man göra små plockmatspiroger också, då går det åt lite mer av degen, blir det fyllning över kan man äta det med lite potatismos eller ris till matlåda. Visst är de gulliga? Sånna här småpiroger hade jag på buffébordet när jag fyllde 30 år. 
 
 
Den ogräddade plåten är minivariant, genom att vända på kaffefilterhållaren får man små rundlar


 
 
Här har jag slängt ihop en svart bönsalsa med lite hackad röd lök, hälften stark tacosås och hälften ketchup samt lite majs. Här har dottern blivit lite äldre också. =) 
 
 
 
Om du inte gillar russin, oliver eller ägg i fyllningen kanske du är intresserad av dessa...


TacopajPiroger

 


Kommentera här: