Frukttårta med dulce de leche
Det här är ett gammal recept som jag gjorde för massor av år sedan. Tårtan blev en favorit hos min syster Sabina. Gjorde nyligen om den på nytt med lite nya bilder till. Tårtan är enkel att göra och är mycket frisk tack vare aprikoserna och jordgubbarna samt Philadelphiafyllningen. En klar favorit!
Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
1 1/3 dl ljummet vatten
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning 1
ca ¾ dl burk Dulce de Leche (kondenserad (sötad) mjölk som kokas i 2 h 10 min i en djup kastrull med rikligt med vatten)
1 burk konserverade aprikoshalvor(som fått dra i lite florsocker i någon timme)
sirapsspadet från aprikoserna utblandat med hälften rom
Fyllning 2
120 g philadelfiaost
2 dl florsocker
2,5 msk smält smör
1 tsk vaniljsocker
ca 500 g skivade jordgubbar(som ev fått dra i florsocker i någon timme) Går även bra med frysta jordgubbar. Om de saftar mycket kan man tillsätta lite Fresta Marsánpulver.
3 dl grädde
1,5 tsk socker
lite vaniljsocker
marsipanrosor
dekorationsjordgubbar
Vispa ägg och socket luftigt. Tillsätt vattnet. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten och vispa. Häll upp en en smord form 22 cm Ø.
Grädda från början på 200° och sänk temperaturen efter en stund till 175°. Kakan gräddas i undre delen av ungen i ca 1 h. Låt kakan svalna lite och vält upp. När den är helt kall skäres den i 3 st bottnar à ca 12 mm. (Eventuellt kan det bli överskott)
Pensla en del av saft/spritblandningen på 1:a tårtbotten. Bred lagom tjock med Dulce de Leche. Lägg sedan på aprikoserna.
Rör ihop alla ingredienser till ostkrämen. Pensla saft/spritblandning på 2:a tårtbotten. Bred ut ostkrämen och lägg sedan på jordgubbsskivorna. Lägg på 3:e tårtbotten fukta med saft/spritblandningen. Bred på ev. överskott av Dulce de Leche eller ostkräm. Låt tårtan stå i ca 12 h. Vispa grädden med sockret. Bred på tårtan och dekorera.
Obs! Receptet räcker endast till en enkel tårta, dvs ej 2 våningar.






skriven
Min favvotårta den är så himmla god =)/sabina