Gelato Fior di Latte

 
Jag verkligen älskar glass och finsmakare som man är nöjer man sig inte med vilken glass som helst. Häagen-Dazs är min favorit sedan många år. De håller hög kvalitet och de använder fina råvaror utan massa fusk. Äkta italiensk gelato är också gott, men en riktigt bra gjord sådan kan vara svår att hitta. Gelato är mindre gräddig en den gräddglass vi är vana med här i Sverige. Den smälter snabbare och känns kallare. Jag gillar den då den känns mycket fräschare än vanlig gräddglass.

Den här sommaren investerade jag i en glassmaskin för att inte behöva bli utan glass. Emelie och jag gjorde 3 olika vaniljglassrecept som var helt olika och efter provsmakning och utvärdering av dessa bestämde jag mig för vilken fetthalt och sockerhalt jag ville ha på min glass. Jag satte mig ner och började beräkningar och till slut hade jag 2 recept som jag ville testa. Här kommer det ena receptet som är en vaniljgelato med Maizena som stabilisator. Den här glassen blev len och fin och lagom gräddig. Den påminner om en bättre mjukglass i smaken. Jag gillar att servera min glass med Baileys och Oreokakor och då en en neutral mjölkglass perfekt att använda. Den passar bra till äpelpajer och andra desserter. 
 
Fetthalt: 9,9 %
Sockerhalt: 20,2 %
Protein: 4,1 %
 
2,5 msk Maizenamjöl
1 dl vispgrädde, laktosfri 36 %
2 dl mjölk, laktosfri 3 %
½ tsk vaniljpasta

150 g sötad kondenserad mjölk, fryst
1 dl mjölk, laktosfri 3 %


Lägg den kondenserade mjölken i frysen dagen innan. 
Blanda mjölken med grädden, vaniljpasta och maizenamjölet. Koka upp under omrörning tills det blir en kräm. Låt krämen svalna helt.

Vispa upp krämen och vispa ner resterande mjölk, vispa kraftigt och häll därefter i den frysta kondenserade mjölken. Häll i glassmaskinen och kör tills glassen är klar. 

 
 
 
 
Här finns det andra recepet på Baileysglass. 

Kommentera här: