Pistagesemlor

 
 Idag gjorde jag en semmelvariant anpassad för min sambo som inte gillar grädde. En vetebulle med kardemumma som fylls med äkta Pistagemassa och som toppas med florsocker och hackade pistagenötter. Några varianter toppades med riven pistagemassa också. Och självklart gjorde jag även några semlor med grädde. =) 
 
Vetedeg: 
50 g jäst
100 g smält smör
4 dl mjölk
3/4 dl socker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 vispat ägg
2 tsk bakpulver (blandas i mjölet)
vetemjöl, helst Manitoba Cream, vanligt vetemjöl går också bra (mäter ej, degen ska vara ganska kladdig)
 
1 ägg
en tsk vatten
1 pytteliten nypa salt

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Blanda i en bunke med smulad jäst. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ett vispat ägg och till sist mjölet blandat med bakpulvret. lite i taget. Kör degen i minst 10 minuter, degen ska vara seg och lite kladdig. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa ca 1 h i övertäckt bakbunke.
 
När degen jäst klart, dela den bitar och forma till jämna lite platta bollar och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Jäs övertäckt  i ca 1 h. 

Vispa upp ägget med vatten och saltet. Pensla bullarna. Grädda i 225 grader i mittre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader när bullarna satts in, annars blir de för brända. Glöm inte att höja värmen igen innan nästa plåt gräddas. 

Tag ut när bullarna känns lätta och har en fin färg.  Tiden varierar beroende på hur stora bullar du gjort. 

❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣
 
Pistagefyllning: 
100 g pistagenötter gärna neutrala, jag köpte mina i en saluhall i Stockholm (Hötorgshallen)
100 g florsocker
1-2 äggvitor
någon droppe Pistageessens, Borgeby kryddgård har en som är supergod, tyvärr finns det andra märken som är riktigt dåliga. 
någon droppe mandelessens (ej bittermandelessens, den är för skarp)
 + lite mandelmassa

+ mjölk/grädde
+ florsocker
+ pistagenötter


Mal/Mixa pistagenötterna i en kvarn. Jag använder en liten elektrisk kaffekvarn, det fungerar superbra! 
Blanda nötterna med florsocker och rör i så mycket äggvita som behövs för att det ska bli en homogen massa. Smaksätt med pistageessens och lite mandelessens. Det går bra att bara använda en av essenserna. Om du inte har någon av dem kan man ta en pytteliten droppe bittermandelessens. Jag rev även ner lite mandelmassa i min pistagemassa. 
 
 
❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣~❣
 
Gröp ur semlorna och blanda lite av brödinkromet med pistagemassan och lite mjölk eller grädde. Fyll bullarna. Toppa med florsocker och lite hackade pistagenötter. Servera med eller utan grädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Semlor som får följa med hem till sonen som nyligen flyttat hemifrån. 
1 Sarah:

skriven

Snällt av dig att göra en som han gillar :)

Svar: Tack, det var snällt av dig. 🌹
Mary Dane

Kommentera här: