Saftiga Fyllda Paprikor

 
Igår hittade jag billiga paprikor i centrum. 14,90/ kg är ett riktigt bra pris så jag köpte hem ett par stycken för att göra färsfyllda paprikor. Jag brukar i vanliga fall fylla paprikorna med blandfärs eftersom nötfärs är ganska torrt. Eftersom jag hade köpt nötfärs denna gång använde jag mjuka saftiga grönsaker i fyllningen och hade en krämig såsredning i köttfärsen också, detta gör fyllningen väldigt saftig. Köttfärsen toppas med en färdigköpt pastasås, denna gång blev det Tomat/Basilika från ICA på tetra, men skulle egentligen använt en med oliver i, råkade dock ta fel på förpackning, så jag tillsatte lite skivade oliver vid sidan om istället. Paprikorna toppas med ost mot slutet och vi serverade dem med couscous kokt i buljong och lite majskolv på bit. Blev faktiskt väldigt nöjd med dessa paprikor. Man kan nog ha nästan vilket tillbehör man vill till denna rätt, men couscous eller pasta skulle jag personligen föredra alternativt hemlagat potatismos kanske. 


Såsredning
1 msk smör
1½ msk vetemjöl
0,8 dl vispgrädde
0,8 dl mjölk
½ tsk vegeta eller salt

6 små röda paprikor
500 g nötfärs
1 gul lök. finhackad
1 vitlöksklyfta
1 stor morot, grovriven
1½ grillad paprika, finhackad (valfritt, råkade ha det hemma)
1½ kalvbuljongtärning
maizenarednig
½ tsk oregano
lite timjan
svartpeppar
½ msk kinesisk soya
2 msk rött vin
salt
smör till stekning och smöra form med

1 tetrapack tomatsås med oliver
+ några skivor hushållsost

Fräs upp smör och rör ner mjölet och häll sedan på grädde och mjölk. Rör om hela tiden till såsen tjocknar. Tillsätt vegeta eller salt. 

Stek den finhackade löken i smör, tillsätt pressad vitlök mot slutet och stek en stund till. Lägg åt sidan. 
Stek de grovrivna morötterna i smör och salta lätt. Häll ner den finhackade grillade paprikan. Lägg åt sidan. 
Stek färsen på hög värme, krydda med svartpeppar och smula sönder buljongen, hacka ihop färsen lätt, men inte helt! Tillsätt soya, vin, oregano och timjan och fräs en stund till. Red av köttfärsröran med lite maizenaredning så att färsen blir fastare. Tillsätt sedan lök, såsredning och de stekta morötterna. Rör ihop snabbt, men rör inte för mycket. 

Skölj paprikorna och dela på mitten och rensa den. Smöra en form och lägg ner paprikorna och salta dem lite inuti. Fyll paprikorna med färsen. Häll på ca 1 msk tomatsås på varje paprika. Blanda resterande sås med en skvätt mjölk och häll detta bredvid paprikorna. Grädda paprikorna på 175 grader ca 50 min. Ta ut paprikorna och hyvla över ost och lägg på och gratinera en stund till. Toppa eventuellt med lite oregano.

Servera med couscous tex. 
 
 
 
Grönsaker till fyllningen som bidrar till saftighet... 
 
 
 
Lite såsredning, tog den öppande grädde jag hade hemma och dryga ut med lite mjölk, blev precis lagom mängd att ha i färsen... 
 
Paprikorna saltas lätt och fylls med köttfärsfyllningen och toppas sedan med den färdiga pastasåsen. 
 
Såsen som blir över rörs ut med en skvätt mjölk som rundar av tomatsåsen lite. 
 
 
 
När paprikorna är nästan klara toppas de med skivad ost och får gratineras en liten stund. 
 

Kommentera här: