Gudomliga Kardemummabullar

Häromdagen gjorde jag 2 bullsorter, den ena blev med Kardemumma/Smör/Mandelmassa och den andra med Pecannöt Kola. Kardemummabullarna blev helt gudomligt goda. Supersaftiga och smörkolaaktiga med en underbar smak av kardemumma. En riktig lyxbulle! Måste göra dessa snart igen! Jag fick även inviga min nya kardemummakvarn, eller egentligen är den en Salt/Pepparkvarn, men jag köpte den till att ha för att mala kardemumma, så slipper man stå och blir frustrerad när kärnorna hoppar ut morteln. Dessutom går det väldigt snabbt att mala i kvarnen och det är ännu roligare att få mala i en snygg kvarn. =) Eftersom fokus låg på att baka PecanKolabullarna så skrev jag inte upp exakta mått, så detta blir mer som minnesanteckning till mig själv. Tyvärr fotade jag inte kardemummabullarna specifikt så denna bild får duga så länge.
Vetedeg
4,5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
ca 2-3 dl vetemjöl
½ tsk salt
160 g rumsvarmt smör
vetemjöl till degen blir lagom
Värm mjölken fingervarm, tillsätt jästen och vispa så att den blir upplöst. Tillsätt socker och sedan 2-3 dl vetemjöl, täck över och låt smeten jäsa minst 20 minuter.
Häll ner salt och det ljumma smöret samt lite grann av mjölet och se till att allt fördelar sig väl, tillsätt resterande mjöl tills degen känns lagom och knåda degen 5-10 minuter. Jäs i 30-40 minuter.
Fyllning
160 g smör rumsvarmt
2,5 florsocker
ca 400 g riven mandelmassa
grovmald kardemumma/kanel
(flagad mandel om man vill)
Rör ihop det rumsvarma smöret och florsockret.
Dela degen i 2 delar, kavla ut en del i taget och bred på smörsockerfyllningen, riv över mandelmassa och strö över mald kardemumma. Rulla ihop och skär i lagom stora bitar och lägg i stora bullformar. Jäs 30 min och pensla sedan och strö över pärlsocker.
Pensling
2,5 florsocker
ca 400 g riven mandelmassa
grovmald kardemumma/kanel
(flagad mandel om man vill)
Rör ihop det rumsvarma smöret och florsockret.
Dela degen i 2 delar, kavla ut en del i taget och bred på smörsockerfyllningen, riv över mandelmassa och strö över mald kardemumma. Rulla ihop och skär i lagom stora bitar och lägg i stora bullformar. Jäs 30 min och pensla sedan och strö över pärlsocker.
Pensling
1 ägg
en skvätt vatten
en skvätt vatten
en liten typ salt
+ pärlsocker
+ pärlsocker
