Minibrödpuddingar med Saffran

Brödpudding är en favorit sedan jag var barn, här har jag gjort dem i miniformat och smaksatta med saffran inför julen. En trevlig dessert att bjuda på. Dessa blir som en fastare brulépudding tack vare brödet som är helt neutralt och detta bidrar bara som konsistensgivare. Påminner kanske även lite om panna cotta. 

(av 9 st små puddingar)

Karamellsocker
1,2 dl socker 
2 msk vatten

Pudding
3 mellanstora ägg 
½ + 1 msk dl socker
2 vita formbrödskivor (jag använde ICAs Toastbröd) Totalt ca 50 g bröd
0,5 g Saffran
2,25 dl mjölk
1,25 dl vispgrädde eller ännu hellre Smetana, men hade inte det hemma idag
korinter (inlagda i rom + lite socker någon dag innan eller bara neutrala

Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, sätt på hög värme. Rör med en träsked och koka tills du fått en karamellsirap. Häll försiktigt upp sirapen i siliconformarna och snurra dem lite direkt efter så att karamellen fördelas en bit upp på kanterna. (Om karamellen blir hård i kastrullen värm upp den igen en kort stund)

Vispa ihop ägg och socket lätt, det ska inte bli skummigt. 
Ta bort kanterna på brödet. Klipp eller skär det i små kuber. Lägg i en skål och häll på mjölk och grädde samt saffran. Mosa ihop lite och låt stå i 10-20 minuter. Vispa upp brödmjölken så att brödet löser sig. Häll på äggsmeten. Häll i formar och ställ i en större form. Häll på kokande vatten så att halva formarna täcks. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan försiktigt, då ångan som kommer ut är varm! Puddingarna är klara när man kan sticka ner en vass kniv och den kommer ut ren. 
Låt puddingarna svalna och ställ dem sedan kallt tills de ska serveras. Servera eventuellt med en liten klick vispgrädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Här har jag gjort samma puddingar fast med Smetana och smaksatta med Bailey's. 
 

Kommentarer:

1 Tess:

skriven

Så söta! Det ser väldigt gott ut :)

Svar: Tack snälla. 🌹
Mary Dane

Kommentera här: