Marias kryddiga pepparkakor

Dessa pepparkakor blev precis så som jag alltid velat ha dem, kryddiga och perfekt spröda. Jag har bakat några olika recept och i vissa recept ingår pomerans eller kardemumma, men jag föredrar kryddning med bara ingefära, kryddnejlika och mycket kanel, då smakar de som de klassiska pepparkakorna från Annas som är min favorit.
ca 45-50 st medelstora pepparkakor
110 gr smör
0,8 dl sirap
0,66 dl strösocker
0,66 dl farinsocker
1 dl mellangrädde
2 tsk ingefära
2 tsk kryddnejlika
4 tsk kanel
350 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat
Smält matfett och sirap på svag värme och rör sedan i övriga ingredienser. Ställ degen kallt i några timmar. Ta ut figurer på bakbord, helst inget mjöl, för då tappar kakorna smak.
Grädda i 175 grader tills kakorna fått en fin färg.
Kristyr
2 dl florsocker
1 äggvita av ett litet ägg
½ tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft
Rör ihop ingredienserna till kristyren. Dela eventuellt upp i flera skålar och färga i olika färger.





Om man ska baka pepparkakshus är detta recept superbra, då denna deg ger hårdare pepparkakor.
skriven
Åh men så fina de var :) Älskar pepparkakor med glasyr på, och särskilt extra kryddade :)