Minibrödpuddingar

Dessa små brödpuddingar är en av mina dessertfavoriter. Min farmor och faster brukade laga brödpuddingar som görs av vitt bröd, ägg, mjölk och smaksättning, tex citronskal och vanilj samt rom-russin är också vanligt. Här har jag komponerat en variant av brödpudding med Smetana som blir som en hybrid mellan Bruléepudding, Panna Cotta och Creme Caramel. Vill man använda en större form kan man dubbla receptet. När man har gjort dessa en gång måste man bara göra om dem snart igen! De är helt magiskt goda och delikata. 
 
receptet gav 8 småformar enligt bild

Karamellsocker
1,2 dl socker 
2 msk vatten
 
Pudding 
3 små ägg 
½ dl socker
2 vita formbrödskivor (jag använde ICAs Toastbröd)
1½ tsk vaniljsocker
1/4 dl Bailey's (valfritt, kan bytas mot mjölk)
2 dl mjölk
1 dl smetana
korinter (inlagda i rom + lite socker + vanilj någon dag innan)
 

Karamellsås tillvägagångssätt 
Häll socker och vatten i en kastrull, rör om så det blandar sig, låt koka upp på hög värme och börja röra när sockret börjar bubbla för att fördela värmen och hålla koll på färgen. När sockret börjar bli gyllene och lätt ljus brunt dra bort från värmen och häll upp i formarna. Vicka formarna så att karamellen fördelas även på kanterna. 
Om det blir över lite karamell, värm upp den igen så den blir flytande på nytt och häll på en lite skvätt grädde. Koka upp tills allt löst sig och använd denna karamellsås att vid servering. 
 
 
Pudding tillvägagångssätt 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa upp ägg med vanliga sockret och vaniljen ganska lätt. Det ska ej bli bubbligt.  
Skär bort kanterna från brödet och hacka sedan i små kuber. Häll på mjölk och Bailey's och låt dra i några minuter. Blanda i smetanan i brödröran. Häll ned allt i äggblandningen och vispa ihop lätt. 
 
Häll smeten i de karamelliserade formarna. Strö över några Rom-korinter i varje form. Ställ formarna i en ugnssäker form och häll på kokande vatten så att det når halvvägs upp på formarna. Lägg ett folie över och sätt in i ugnen. 

Grädda i ca 20 min, puddingarna är klara när man kan sticka ner en vass kniv och den inte är kladdig när man drar ur den, den ska komma ut och se blank ut. Stjälp upp puddingarna medan de är ljumma. Låt puddingarna stå i kylskåp 1-2 dagar, ju längre de står desto mer karamell hinner lösas upp. 

Servera puddingarna med lättvispad grädde och eventuell karamellsås.  

 
Lite Råd & Tips:
  • Om man använder en stor form, se till att den inte är för hög, då det är lätt att puddingen går sönder vid uppstjälpning. 

  • Se till att puddingen fått svalna innan den vänds upp och ner, om den blivit för sval sänk ner botten av formen i varmt vatten. 
  • Lossa eventuellt kanterna av puddingen med en tunn vass kniv och skaka formen med korta ryckiga rörelser för att puddingen ska släppa kanterna. 

  • Det är gott att smaksätta puddingen med lite rivet citronskal samt att lägga in korinterna/russin i rom någon dag innan man använder dem i puddingen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här finns ett liknande recept smaksatt med Saffran, också jättegoda. 
 
 
 

Kommentera här: