Kanelbullekaka på riktigt

Namnet på kakan kommer av att jag en gång för länge sedan lade upp en statusuppdatering på Facebook där jag skrev om en annan kanelbullekaka som stod i ugnen och luktade så gott. En vän blev nyfiken och undrade vad det var. När jag förklarade att det var en sockerkaka varvad med kanelsocker blev han jättebesviken då han hade föreställt sig en kaka med vanliga kanelbullar, så idag blev det en riktig kanelbullekaka. =D
Av nedanstående recept fick jag ut en kaka i en formfranskeform och 8 små bullar i formar.
2 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
1 pkt jäst för söt deg
3 dl manitoba cream /vetemjöl special (går även bra med vanligt mjöl)
2 vispade ägg
190 g rumstempererat smör
2 msk vaniljsocker eller lite stött kardeumma om man föredrar det.
ca 6 dl manitoba cream mjöl /vetemjöl special (går även bra med vanligt mjöl)
Koka upp mjölken med sockret och saltet. Ställ åt sidan och låt svalna. När mjölken är fingervarm hälles denna över jästen. Rör om och tillsätt 3 dl av mjölet. Låt smeten vila under plast eller bakduk i 30 min.
När fördegen jäst klart: Tillsätt vispat ägg, det mjuka smöret och vaniljsockret. Vispa sönder smöret och tillsätt mjöl tills degen blir smidig. Knåda ordenligt tills degen släpper kanterna och verkar ganska elastisk. Jäs övertäckt i bakbunke 1 h.
ca 130 g smör, rumstempererat
(ägg till pensling)
Mixa eller mal brödet med strösockret, jag mal i en kaffekvarn så blir brödet finmalt. Blanda övriga ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen och rulla ihop som vanligt. Skär ca 5 cm breda skivor och ställ 4 st i botten av en smord formfranskeform. Skär sedan bullskivor som är ca 1,5 cm tjocka, platta till något och lägg på en skärbräda. Jag använde hela skivor på kanterna, men de stack upp lite ovanför de andra bullarna. Jäs 50 minuter och pensla med uppvispat ägg. (Äggpenslingen är inte nödvändig) Grädda i 175 grader i mitten eller stax under mitten av ugnen. Prova med en sticka om kakan är klar, jag använder trästickor när jag provar vetedeg, tycker de funkar bra. Låt kakan svalna och blanda ihop glasyren.
1 msk mjölk
Blanda allt, ringla över kakan och låt vila en stund innan servering.







