Glutenfri Julcheesecake

 
 
Till julen brukar jag göra bland annat cheesecake i minibitar med röd körsbärsglasyr. Den här gången blev det en glutenfri variant. Denna cheesecake ger ca 35 minibitar med måtten 3,5 x 3,5 cm ca och det blir perfekt när man bara vill ha något litet till fikat efter julmaten. Glasyren kan man göra med lingon om man gillar det. Fördelen med fyllningen i den här cheesecaken är att den inte blir grynig, smetanan och Creme Fraichen ger en lenare och lyxigare struktur, den påminner om en blandning mellan cheesecake och panna cotta. Eftersom den är lite mäktigare en en vanlig cheesecake görs den ganska platt och serveras i småbitar vilket känns lite delikat också. 
 
210 g glutenfria kakor, jag använde Semper, hälften kolakakor och hälften Digestive
100 g smör
½ krm salt
½ krm kanel
1 msk florsocker
 
200 g Philadelphiaost
2 dl smetana
1 dl creme fraiche
1,3 dl kondenserad mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
1/3 dl körbärssirap från Towicz eller körsbärssaft
2 dl körsbärssås, silad (jag använde Skælskør Körsbärssås, brukar finnas i glasshyllan)
½ dl vit sirap
3 gelatinblad
 
Mixa ihop ingredienserna till pajbotten i en matberedare. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rektangulär form. Jag använde en form på 21x25 cm. Häll degen/smulorna i formen och tryck ut med en sked. Tillaga i 200 grader. Sänk värmen när du ställer in formen i ugnen till 175 grader. Grädda botten gyllengul.
 
Rör osten, smetanan och creme fraichen mjuk. Tillsätt kondenserade mjölken och vaniljsockret och rör sist i äggen. Häll ovanpå pajbotten. Grädda i 125 grader tills fyllningen stannat. Ställ kallt. 
 
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten. Värm upp körsbärssirap, körsbärssås och sirap. Ta av från värmen. Tillsätt ett gelatinblad i taget och rör om. Häll ovanpå den kalla cheesecaken. Låt stelna och dela i mindre bitar. Denna cheesecake delade jag i 35 minibitar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: