Kanelbullekaka med Kolasås och Flingsalt

En lyxig variant av kanelbullekaka som toppas med Farinkolasås och flingsalt. Saltet ger en underbar brytning mot kolan och den söta kakan och påminner om den salta smaken kanelbullarna får om man haft mycket smör i dem som sedan runnit ut. Denna kaka är syndigt god.  Om du vill skippa kolasåsen och vill ha en riktig saftig kaka, kan jag rekommandera denna istället som har lite mer fett i kakan vilket inte är nödvändigt om kakan dränks i kola sås. =) 
 
Kakan
2 dl strösocker
½ dl farinsocker 
2 ägg 
3 dl gräddfil
½ dl grädde 40 %
4½ dl vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker 
1 msk bakpulver 
1 krm salt 
1½ msk Strohrom 80 % el dubbla mängden av 40 %-ig Rom eller annan spritsort (valfritt)
+ smör och kokos till formen

Fyllning

3/4 dl socker 
1/4 dl farinsocker
2,5 msk malen kanel 
1 krm salt
+ ca 50-75 g smör 

Farinkolasås, receptet hittar du här
Flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman sockersorterna kanel och salt och ställ åt sidan. 
Smöra och bröa eller kokos:a en 1 ½ liters form. 
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. 

Vispa ägg och socker luftigt. Rör ner gräddfil, grädde och rommen. Häll ner mjölblandningen. 

Häll i en omgång smet i botten och strö sedan över kanelsocker. Häll på mer smet och sedan kanelsocker och hylva över lite smör och lägg ovanpå sockret. Fortsätt med ny smet, kanelsocker (Snåla inte med fyllningen!) och smör och fortsätt tills smeten är slut. Toppa sista smeten med kanelsocker och lite hyvlat smör. Baka i ugnen ca 45 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig. Kakan ska precis vara klar och får inte övergräddas, då blir den inte lika saftig. 
 
Medan kakan gräddas gör iordning Farinkolasåsen, jag lät min stå och sjuda en stund, så att det blev lite tjockare. 
 
När kakan är klar, låt den svalna en stund i formen och medan den är ljummen stjälp upp den på ett fat och ringla över kolasås. Toppa slutligen med flingsalt. 
 
 

Kommentarer:

1 malin:

skriven

Hur många grader ska kakan gräddas i ?

Svar: Hej Malin. Kakan gräddas i 175 grader. Tack för att uppmärksammade felet. Mvh Maria
Mary Dane

Kommentera här: