Midsommartårta

 
  
 
Detta blir en lite mer kompakt tårta, tack vare mandeln och smöret i tårtbotten. Jag var ute efter att göra en lite tyngre tårta med kakkaraktär. Gillar man en fluffig tårta föreslår jag att man bakar en tårtbotten utan fett med mjöl eller potatismjöl istället. 
 
140 g smält smör
50 g vit choklad med citronsmak
2 dl mandel
½ dl potatismjöl
3 dl socker
3 stora ägg
½ dl vatten 
2,5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
3 dl vispgrädde
jordgubbar i valfri mängd
 
Kolasås, valfri sort eller nedanstående: 
 
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl + 1 msk farinsocker
1½ msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Om du ska gör egen kolasås: 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker löst sig. Koka ca 1 minut. Ställ såsen kallt i några timmar. 
 
  
Smält smöret och chokladen på svag värme tillsammans. Låt svalna. 
Mal mandeln med potatismjölet i en kaffekvarn.
Vispa ägg och socker mkt pösigt. 
Tillsätt den smälta smörchokladen.
Tillsätt vatten och mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. 
 
Smöra en liten springform på 19 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll upp smeten. Grädda näst längst ner i ugnen på 175 grader tills provstickan känns torr. Låt botten svalna. 
 
Dela botten i minst 4 tunna delar. Bred tunnt med kola på varje botten och lägg på skivade jordgubbar. I mitten av tårtan bredes ett lager grädde på. Ställ tårtan kallt till nästa dag.
 
 
Ta fram tårtan. Dekorera med grädde och jordgubbar och eventuellt lite kolasås. 
 
 
 
 

Kommentera här: