Pastel de Choclo

 
Pastel de Choclo är en vanlig rätt i Chile. En väninna introducerade mig för denna rätt för många år sedan, minns inte riktigt hur den smakade då. Jag provlagade rätten idag och bjöd familjen. Familjen tyckte att det saknades något till rätten så vi skedade på tacosås. Det blev väldigt gott. Receptet ger ca 6 portioner.
 
Fyllning
2 mellanstora kycklingfiléer
smör till stekning
salt
Chilipowder från Santa Maria

3 stora gula lökar
750 g köttfärs
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1½ krm mald spiskummin
2 tsk delikatesspaprikakrydda (söt)
lite svartpeppar
1 tärning kycklingbuljong
½ tsk salt
smör och olja till stekning
1 dl vatten
½-1 dl russin 
ca 15 svarta urkärnade oliver
2 hårdkokta ägg, hackade
 
Majstopping 
5 burkar à 150 gram Grean Giant Crisp Niblets (majs)
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
lite svartpeppar
1 msk smör
några blad färsk basilika, hackad
ca 2 msk socker att strö ovanpå
 
Halvera filéerna, så de går snabbare att steka. Stek i smör på medelhög värme. Kydda med salt och Chilipowder. Låt dem efterdra på svag värme när de är nästa klara. 
 
Stek löken i smör och olja på hög värme i en stor gjutjärnspanna. Ta upp och lägg åt sidan. Stek köttet i 2 omgångar. Lägg ihop och lägg ner buljongtärningen och tomatpurén. Pressa i vitlöken och tillsätt alla kryddor. Häll på 1 dl vatten. Stek/Koka under omrörning. Tillsätt löken, russin och oliverna när vattnet kokat bort och fortsätt steka en stund till. 
 
Pressa bort vattnet från majkornen och lägg i en matberedare. Mixa till en slät smet. Häll i en kastrull. Tillsätt grädden samt salt och peppar. Koka under omrörning och tillsätt smöret och basilikan. 
 
Skär kycklingen i tärningar. Smöra en glasform på ca 20x30 cm. Lägg köttfärsen i botten och lägg på kycklingen och äggen. Skeda på majsröran och bred ut så att hela formen täcks. Strö på socker och grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter tills ytan fått gyllene färg. 
 
 
 
En del utan ägg för lilla sonen som inte gillar det. 
 
 
 

Kommentera här: