Julknäck

Klassiskt recept på knäck med bilder från mitt förra kök i min lägenhet. Ett tips för att formarna inte ska tippa när man häller upp knäcken, är att olja plåten, då sugs pappformarna fast. I receptet använder jag en termometer, men hoppa inte över kulprovet, det är lika viktigt. Ett år skippade jag det och knäcken blev för lös, jag fick rädda dem genom att lägga dem i frysen och lossa dem från formarna och doppade i choklad som toppades med ne rostad hasselnöt under chokladen. Lite som en Toffifee. Blev som tur var uppskattat ändå.
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock på medelhög värme, rör om då och då tills smeten håller kulprovet för knäck eller till smeten nått 122-127 grader, beroende på hur hård du vill ha knäcken. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.


Kulprovet görs i en kopp eller skål med kallt vatten. Häll lite knäcksmet
i vattnet och försök forma en kul av smeten.

Vid 119 grader gick det inte att forma någon kula, utan den rann ut.

Vid 122 grader blev det en kula. Rör då i mandelhacket och häll upp på formar.