Lakritscupsakes 2

 
 Försök nr 2 att göra lakritscupcakes som är goda. De första jag gjorde smaksatte jag med kakao och lakritspulver. Tyvärr gav lakritspulvret en pepprig smak, vilket jag inte gillade speciellt, chokladen tyckte jag inte heller passade, så här är ett nytt försök. Cupcake Stockholm använder både lakritspasta och lakritspulver i sina gudomliga cupcakes fick jag reda på när jag nördsnackade med en tjej som jobbar i Skrapans Galleria.  Eftersom jag inte hade lakritspasta funderade jag först på att köpa lakritssås från glasshyllan och använda istället, men misstänkte att den skulle vara för salt, så jag gjorde istället en lakritssirap. Den innehåller ganska mkt gelatin vilket gör muffinsen lite sega. Låt gärna muffinsen stå en dag. 
 
Lakritssirap
8 Malaco Lakritsfiskar, hackade
30 Aroma Lakritsbåtar, hackade
1,75 dl vatten (kanske bättre med 2 dl vatten)
 
Koka upp vatten och godis och rör tills allt löst sig, tar en stund. Låt svalna.
 
Muffins
2 ägg
2 dl socker
3 msk flytande milda
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
10 msk lakritssirap, ljummen
1½ tsk lakritspulver
2 tsk svart färg (valfritt)
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mildan. Blanda mjöl och bakpulver samt vaniljsocker och tillsätt. Tillsätt sist lakritssirapen, lakritspulvret och svart färg.
 
Detta recept gav ca 40 minicupcakes. Gräddningstid varierar beroende på storlek. Jag gräddade mina minicupcakes i ca 200 grader i drygt 10 minuter. 
 
Frosting
2 äggvitor
1,15 dl socker
½ tsk vaniljsocker
125 g Philadelphia
(40 g rumsvarmt smör i tärningar)
 
Sätt äggvitor och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen. Detta tar 15-20 minuter, så ha tålamod och gott om tid.
 
Ställ marängen kallt en stund. Tag fram marängen och vispa ner tärnat smör om du önskar (jag hade det för detta recept men gjorde ett smaktest med olika frostings och tyckte att det var godare utan smöret som dominerade lite för mycket) samt Philadelphian och vaniljsocker. Smaka eventuellt av frostingen med lite citronskal eller Dulce de Leche.
 
Spritsa cupcakesen och pudra på lakritspulver eller eventuellt överbliven lakritsgelé/sås. 
 
Valfri Smaksättning: 
DDL
Citronskal

 Med lakritspulver ovanpå
 
Längst fram, marängfrosting med smör och Philadelphia samt smaksatt med Dulce de Leche.
Mitten, marängfrosting med smör och Philadelphia med lakritssås
Längst bak marängfrosting med Philadelphia och pudrat lakritspulver ovanpå.
 
 

Kommentera här: