Fryst Cheesecaketårta med maräng

  
Denna glasstårta är en improvisation som jag gjorde.  Efter 3 bakomgångar blev jag till slut supernöjd. Hallonsåsen och dulce de lechen blir magisk här. Första gången gjorde jag denna med köpta marängbottnar, men det blir lite mycket maräng, så gör gärna egna bottnar som får bli lite tunnare istället. Skulle vara kul att göra dessa i enportionsformat också. Kanske till Alla Hjärtans Dag. 
 
Denna tårta blir en perfekt bjudtårta när man har ont om tid i och med att den går att fixa flera dagar i förväg. I år kommer jag att göra den till nyårsdessert.

Längre ner ser du mitt första experiment som jag drog lärdom av samt lite tips och trix. Jag provbakade även en variant med hasselnötsmaräng och choklad
->Glasstårta med nötmaräng och Dulce de Leche, men denna med hallon blev mycket godare då den fick fina brytningar mellan krämigt, syrligt och sött. 
 
ger ca 14-16 portioner, tårtan serveras i smala bitar, vilket passar bra efter en mäktig festmiddag
 
Marängbottnar 
3 äggvitor 
2 dl socker
 
Vispa vitorna till hårt skum på hög hastighet. Tillsätt socker lite och taget och vispa på medelhastighet till sockret gått in ordentligt. (Några minuter). Rita upp 2 cirklar på varsitt bakplåtspapper, som är något mindre än den springform du ska använda till glasstårtan. Jag använde en springform med 22,5 cm i i diameter. Vänd på bakplåtspappret och spritsa ut marängen tunnt med en stor tyll. Om det blir maräng över, spritsa små maränger som används till dekoration. Sätt in plåtarna i 100 grader på varmluft. Sänk eventuellt värmen om marängerna börjar ta färg. Grädda marängen efter smak, ju längre desto krispigare blir den, ca 1½ - 2 timmar minst.
 
Hallonkräm
ca 2,5 dl frysta hallon
1 dl glukossirap
1 msk potatismjöl + lite vatten
florsocker efter smak
 
Koka upp hallon och glukossirap på svag värme. Tillsätt 1 msk potatismjöl utrört i lite vatten. Koka och rör tills det blir en fast kräm. Låt svalna. Smaka av krämen, den ska vara lite sötsyrlig, om det saknas socker, tillsätt ev lite florsocker. Passera krämen genom en finmaskig sil med hjälp av en matsked för att få bort alla kärnor. Ställ krämen svalt. 
 
 
Glassfyllning
2 ägg, separerade i gulor och vitor
300 g Philadelphia
3 dl vispgrädde, mixad till fast grädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl glukossirap
½ dl florsocker (minskat från 1 dl)
4-5 tsk sprit (sist använde jag Limoncello och äppelbrännvin, nästa gång kanske jag provar lite Brandy)
+ 3/4 burk Dulce de Leche (kokt kondenserad mjölk, 3 h)
 
+ minimaränger
+ färska bär gärna Hallon
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. 
Mixa grädden med vaniljsockret tills den är helt fast. 
Rör Philadelphiaosten mjuk med en gaffel med glukossirap och florsocker. Tillsätt en äggula i taget och rör till en slät kräm. Tillsätt grädden lite i taget och rör. Rör i spriten. Häll sist i äggvitorna och rör tills allt blandats. 
 
Bred hälften av DDLen försiktigt på ena marängbotten. Lägg plastfolie i botten av en springform. Lägg marängbotten i den och häll på hälften av ostsmeten. Lägg i frysen i 2-3 timmar. Häll på hallonkräm ca 3 mm tjockt, lämna någon cm på kanterna utan kräm. Spara kräm till dekoration. Ställ formen i frysen någon timme.
Lägg på en ny marängbotten med DDL och häll på sista ostsmeten. Ställ i frysen över natten. 
 
Ta fram tårtan en stund innan severing och ställ i kylskåp så tinar glasstårtan jämt. Dekorera med färska bär och minimaränger och hallonkrämen. 
 
 
 
 I min senaste glasssmet hade jag lite sprit, tanken var att simulera lite Champagnesmak, ge ytterligare lite fräschhet, samt att alkoholen motverkar iskristallbildning, precis som glukossirapen och äggen. Ville helst använda stark sprit med hög alkoholhalt för att inte späda ut smeten med för mycket vätska/vatten, så jag tog vad som fanns i skafferiet. Äppelbrännvin på 37,5% och Limoncello på 25 %. Hade varit trevligt med något druvbrännvin, ska prova det nästa gång.
 
Bred inte krämen ända ut till kanterna, vill man ha mindre sötma i glasstårtan kan man breda ett tunnare lager dulce de leche.  
 
Hallonkrämen breds inte heller ända ut till kanten.  
 
 Lägg på sista marängbotten och häll sist på resterande glasskräm och ställ in i frysen över natten. 
 
 
 Tårtan blir väldigt fin i genomskärning. 
 
 
 
 I denna tårta hade jag spritsat marängbottnarna lite för tjocka, vilket gjorde att tårtan blev lite för söt, så tänk på att spritsa bottnarna tunnt. 
 


Om du gillar detta recept kan jag också rekommendera dessa: 

Maränglassbakelse med Passionscurd och Lakrits

 
 

 
 
Första bakomgången, med lite små misstag som korrigerades till nästa gång, se mer längre ner. 
 
 
 Så här såg den första tårtan ut. Den köpta marängen nådde ej ända ut till kanterna på springformen, vilket gjorde att Philadelphiafyllningen rann utanför. Korrigerat genom att baka egna marängbottnar. 
 
 
 Här har tårtan stått i frysen med första hälften av ostsmeten. Hallonkrämen ringlas på och därefter lägger man på nästa marängbotten med DDL på och avslutar med sista ostsmeten. Korrigering: Snåla inte med hallonsåsen, lägg ett helt lager och spara lite till eventuell dekoration.  
 
 
 Tårtan efter 4 timmar i frysen. Fortfarande för lös. =( 
Korrigering: Låt tårtan stå i frysen över natten innan servering. 
 
 
 Nästa dag så den finare ut inuti, men bären var genomfrysta istället. Haha! 
Korrigering: Dekorera tårtan med bären innan servering och ha inga hallon inuti. 

Ovan smultopping: 
 
4 digestivekex, smulade
1 msk socker
några finhackade pecannötter, ca 8 st
40 g smält smör
 
+ Ev färska bär till dekoration vid servering
 
 
 

Kommentera här: