Äppelsmulpaj med en twist av jordgubb

 
                                                    
Smuldeg kan man göra med kallt smör eller med smält smör. Med smält smör i degen får pajsmulorna en mer karamelliserad smak, vilket jag tycker är gott. Denna paj består till större degen av äppelfyllning, men för att göra den mer spännande har jag tillsatt lite frysta jordgubbar från sommaren skörd.  
 
Mördeg 
1 litet ägg
75 g smör
2 dl vetemjöl
1/4 dl florsocker
1-2 tsk kallt vatten
 
Nyp ihop ingredienserna till mördegen så att de precis går ihop. Lägg i en plastpås och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut degen till en rundel på ett mjölat bord. Lägg i en springform på 22-23 cm. Sätt ugnen på ca 200 grader. Förgrädda pajbotten i ca 10-15 minuter. 
 
Fyllning
3 medelstora svenska syrliga röda äpplen
2 dl frysta jordgubbar
1 msk potatismjöl
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
 
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor. 
Hacka de frysta jordgubbarna grovt. Ta en knappt lika stor mängd med äppelklyftor och hacka dem också. Blanda dem med jordgubbarna och tillsätt potatismjöl, socker och vaniljsocker. 
 
Smuldeg
4 dl vetemjöl
185 g smält smör
1,5 dl strösocker
½ krm salt
½ tsk bakpulver
 
Rör ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör med en träsked. Låt degen stå och vila någon minut.  
Lägg äppelbitar på mördegsbotten, lämna ca 1 cm från kanten tom. Lägg på jordgubbsfyllningen ovanpå äppelklyftorna. Smula över smuldegen, se till att det kommer ner smulor mot kanterna på formen. 
Grädda i 175 grader i ca 45-50 minuter. Servera gärna med Frestas Marsansås eller om du orkar göra en egen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: