Sticky Toffee Pudding med smörkolasås

                               
                              
 
Den här sjukt goda efterrätten brukar nog i England kallas Sticky Toffee Pudding. I orginalet ska det vara dadlar i fyllningen. Här bakade jag dem med vit och mörk choklad i fyllningen istället. Receptet gav 7 puddingar. Nästa gång gör jag nog 8 st då de blir ganska stora och mäktiga. Puddingarna blir som en blandning av sockerkaka och chokladpudding och kladdkaka, dvs ganska fluffig, men ändå väldigt saftig och nästan krämig. Servera dem varma/ljumma och gärna med en klick vispgrädde till för att balansera sötman. Kaffe till är också gott. 
 
Pudding/Kaka:
120 g rumsvarmt smör
2½ dl farinsocker
3 ägg
en nypa salt
½ dl kakao
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
50 g hackad mörk choklad
75 g hackad vit choklad
 
Kolasås: 
1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Börja med att smöra 7-8 ramekinformar. 
Vispa sockret och smöret luftigt. Tillsätt ett ägg i taget. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver, kakao och salt. Rör ner blockchokladen och rör om ordentligt med en sked. Häll smeten i formarna och lägg på smörade folielock som viks ner över kanterna. 
 
Ställ formarna i en ugnsform och häll på kokande vatten så att det täcker halva ramekinformarna. Grädda i ugnsbad i 180 grader i mittre delen av ugnen. Mina blev klara på 50 minuter. Känn med en provsticka mot slutet. När stickan inte är kladdig längre, är de klara. 
 
Under tiden puddingarna är i ugnen kan du göra smörkolasåsen. 
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. 
 
När puddingarna är klara, lyft dem ur vattenbadet och skär försiktigt med en tunn kniv längst kanten. Lägg upp puddingen på ett fat och ringla över rikligt med smörkolasås. Servera med grädde. 
 
 
 
                                    
 
                                       
                                                
                                
 
                              
 
                              
 
 

Kommentera här: