Dillkött

                              
 
Dillkött är så himla gott. Det är en av mina topp 3-grytor. Jag åt det när jag bodde hemma nån enstaka gång. Dillkött görs helst på kalvhögrev som är mört och saftigt. Har provat att göra grytan på valig högrev men tycker att det köttet blir för mustigt i förhållande till såsen. Alla i familjen älskar denna rätt och vi skulle kunna äta hur mycket som helst av grytan.
 
1 kg kalvhögrev, rensad
1/2 gul lök finhackad
1/2 gul lök, grovhackad
1 kvist timjan
2 lagerblad
vitpeppar
1 kruka med dill, sköljd
2 kalvbuljongtärningar
vatten så att det täcker köttet
smör till stekning
3 små morötter, varav hälften skurna i större bitar och andra hälften i små tärningar

1 tsk socker
några droppar citronsaft
ca 1 dl grädde
maizenaredning
 
Skär köttet i mindre bitar. Stek i 2 omgångar i smöret. Tillsätt den finhackade löken, de grova morotsbitarna, vattnet, buljong, timjan vitpeppar och lagerblad. Rensa dillen och lägg undan de späda dillkvistarna till senare. Snöra ihop dilltjälkarna och tillsätt i grytan. Låt köttet koka tills det är riktigt mört. Tillsätt mer vatten under kokningen, så att det hela tiden täcker köttet. 
 
Plocka upp dill och timjankvistarna ur såsen. Tillsätt de finhackade morötterna när köttet är nästan klart, dvs mört. Koka vidare tills morötterna är mjuka. Tillsätt sedan de grövre hackade löken. Rör ner socker, citronsaft och grädde. Hacka dillen. Red av såsen och tillsätt dillen. Servera med potatisen.
 
Vi gjorde en grönsallad med citron, vegeta samt olivolja som jag rörde ut med lite pepparotskräm på tub. 
 

Kommentera här: