Macarons med lite mer socker

                               
                              

 
Den här veckan har jag bakat macarons 3 gånger. Jag misslyckades totalt första gången. Andra gången testade jag varmvispad smet med italiensk maräng, som jag tyckte blev lite seg. Jag googlade runt i flera dagar och hittade till slut ett recept som innehöll lite större mängd socker än tidigare recept. Eftersom jag misslyckades så fatalt första gången med min kallvispade smet beslöt jag mig för att göra ett nytt försök. Styckepris för macarons i stan ligger på 15-17, vilket skulle innebär att jag har bakat macarons till ett värde av 935 kr idag. =)
 
Macarons grundrecept, räckte till 55 macarons totalt, dvs 110 småkakor

-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
-110 gram äggvita, rumstempererad
-200 gram florsocker
-4½ msk socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
-Ev färgsättning, t.ex. röd pulverfärg

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Detta tar ganska lång tid. Marängen ska bilda fasta toppar om man rör runt med visparna och sedan med ett snabbt roterande ryck tar upp visparna. Om toppan sackar ner ska du fortsätta vispa.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott i roterande rörelser. Mosa samtidigt ut mandeln så att den fördelas i marängen. Rör inte för snabbt. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten. (Om du ska tillsätta färg, gör du det innan du börjar röra ihop smeten)

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Använd gärna en mall under bakplåtspappret som du sedan tar bort. Jag gjorde en mall genom att rita cirklar på ett A3-papper. Låt kakorna vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till max 150°C. Grädda ca 15-16 minuter på nedersta falsen. Kakorna ska vara hårda på ytan och kanterna och helst släppa från bakplåtspappret. Om de inte gör det, no panic. Lägg in dem en stund i frysen när de svalnat något, så lossnar de. Fyll macaronsen med valfri fyllning. Jag färgade halva smeten rosa denna gång och gjorde en en liten sats Pistagesmörkräm igen och sedan testade jag 2 varianter av hallonfyllning. Den ena genom att smaksätta grundreceptet på smörkräm med lite hallonsylt samt lite florsocker. Den andra genom att göra en vit choklad-kräm med passerade hallon. 
 
                                 
 
                                
                                                 
                         
                                         
 
                                     
 
                               
 
Några tips!
 

Kakorna blir fluffiga i ugnen - Smeten är för fluffig innan spritsningen
Kakorna spricker i ugnen - För hög ugnsvärme, sänk temperaturen, prova att öppna luckan lite om endast någon kaka börjat spricka
Kakorna får ingen fot - Smeten är för fluffig, eller det har kommit in för mycket kyla i ugnen under gräddningen
Kakorna blir för höga - Smeten är för fluffig, eller temperaturen är för hög. Om man är snitsig kan man säkert styra höjden under gräddningen genom att öppna ugnsluckan när macaronsen fått en tydlig fot.
Kakorna blir brända - För hög temperatur
Kakorna blir sneda - Spritsningen är sned. Se till att få samma höjd runtom kanterna
Kakorna lossnar inte från bakplåtspappret - Kakorna har gräddats för högt upp eller är inte klara eller bakplåtspappret fungerar inte som det ska. Lägg in kakorna en stund i frysen, lossa dem sedan från pappret.

  
                              
 

Kommentera här: