Äpple el Blåbärspaj De Luxe

Hittade ett till recept på en gammal hårddisk. Den här pajen satte jag ihop efter att jag varit och fikat på olika caféer på stan. De flesta pajer man beställde betod av en lite mjuk och tjock pajbotten med frukt och smulor ovanpå. Pajer är fortfarande favoriten när man går ut och fikar. Det är sällan man blir missnöjd.
Botten:
300 g mandelmassa
2 ägg
50 g smör, mjukt
½ dl vetemjöl
Mixa ihop till en smet och häll i en smörad rundform. Förgrädda tills ytan knappt fått färg i ca 225 grader.
Fyllning:
4-5 äpplen eller
ca 300 g blåbär
Vid blåbärsfyllning, blanda blåbären med 1,5 msk siktat potatismjöl och ca ½ dl socker
Om du väljer äpplen. Tärna dem eller klyfta dem och stek på lite snabbt med lite smör och kanel samt eventuellt en msk socker/sirap.
Topping:
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
1-1,5 dl cornflakes
1/2 dl socker
Krossa cornflakes och blanda med övriga ingredienser.
Häll frukterna över pajbotten och toppa med smuldegen. Grädda i ca 200 grader tills smuldegen fått fin färg. Ca 25 min.
När kakan svalnat, sikta över florsocker som ev. är kryddat lite vaniljsocker. Servera med en klick vispad mellangrädde som smaksätts med lite vaniljsocker.
