Äpple el Blåbärspaj De Luxe

 

                            

Hittade ett till recept på en gammal hårddisk. Den här pajen satte jag ihop efter att jag varit och fikat på olika caféer på stan. De flesta pajer man beställde betod av en lite mjuk och tjock pajbotten med frukt och smulor ovanpå. Pajer är fortfarande favoriten när man går ut och fikar. Det är sällan man blir missnöjd.  

Botten:  

300 g mandelmassa

2 ägg

50 g smör, mjukt

½ dl vetemjöl

Mixa ihop till en smet och häll i en smörad rundform. Förgrädda tills ytan knappt fått färg i ca 225 grader.

 

Fyllning:

4-5 äpplen eller

ca 300 g blåbär

Vid blåbärsfyllning, blanda blåbären med 1,5 msk siktat potatismjöl och ca ½ dl socker

Om du väljer äpplen. Tärna dem eller klyfta dem och stek på lite snabbt med lite smör och kanel samt eventuellt en msk socker/sirap.

 

Topping:

125 g smör

2,5 dl vetemjöl

1-1,5 dl cornflakes

1/2 dl socker

Krossa cornflakes och blanda med övriga ingredienser.

Häll frukterna över pajbotten och toppa med smuldegen. Grädda i ca 200 grader tills smuldegen fått fin färg. Ca 25 min.

När kakan svalnat, sikta över florsocker som ev. är kryddat lite vaniljsocker. Servera med en klick vispad mellangrädde som smaksätts med lite vaniljsocker. 

 

 

                            
 
Samma paj här fast med blåbär. 

Kommentera här: