Köttgryta med tomat - Estofado

                                 

Denna gryta är egentligen som en köttfärssås fast istället för köttfärs använder man högrev som får koka i minst 2 timmar. Resultatet blir en mustig köttgryta med mycket mört och saftigt kött. Denna rätt brukade farmor och pappa ofta laga. Mycket gott. Rätten sköter sig själv efter förberedelserna, men se till att börja i god tid. Nedanstående proportioner räckte till ca 5 portioner. Jag hade inga morötter hemma denna gång, men annars brukar jag även ha i detta. Denna gång blev det tyvärr en matlådebild =/

1 kg högrev
2 gula lökar
(morötter)
1 burk krossade tomater, gärna Muttis
1 oxbuljontärning
1 kalvbuljongtärning
1-2 vitlöksklyftor

ca 3 dl vatten
2 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk socker
svartpeppar
basilika
timjan
olivolja
muskotnöt
lite chilisås eller chilipulver

pasta
parmesanost

Rensa köttet från senor och fett och skär i mindre bitar. Skala och hacka löken.
Stek köttbitarna på hög värme i en gjutgärnsgryta. Peppra med svartpeppar. Lägg i buljongtärningarna och rör runt. Tillsätt den hackade löken och stek vidare ytterligare en stund. Tillsätt pressad vitlök. Häll på häll på ca 3 dl vatten, tomatpurén samt de krossade tomaterna. Tillsätt sedan sockret, lagerblad hackad basilika, lite timjan, lite riven muskot(inte alls mycket) och chili. Ringla på lite olivolja. Låt koka på låg värme ca 2-2½ h eller tills köttet är mört och fint. Tillsätt resterande vatten efter halva tiden.

Servera med pasta och riv sist över parmesanost.

Tips! Har du sällan parmesanost på bit hemma? Köp och frys in en bit. Ta bara fram när det behövs. Fungerar utmärkt att riva i fryst skick.

Kommentera här: