Kronärtskockor med smördip

Kronärtskockor har alltid varit en favorit. Mina barn älskar det lika mycket. De passar bra på ett tapasbord (plockmat) tex. Idag åt vi dem tillsammans med taco-quesadillas och honungsmelon och jordgubbar. De passar även som tillbehör till tex grillad mat. Om kronärtskockorna är stora räcker de till 2 personer ungefär då man även äter annat till.

2 kronärtskockor
salt till kokning


Dip:
75 g smält smör
1,5 tsk balsamvinäger, jag använde Champagnebalsamico
1,5 msk olivolja
1½ krm salt
Red hot Chili flakes från Santa Maria

Skölj skockorna och knäck av stammen från huvudet. Om man skär av stammen sitter de grova fibrerna kvar i botten som man sedan ska äta.

Koka skockorna i en stor kastrull med mycket vatten och samma mängd salt som när man kokar pasta.

Avänd en lång plastpincett för att dra loss ett av de näst yttersta bladen. När köttet på den nedre och främre delen av skockans blad går att dra loss med tänderna är de klara. Sila av och låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till dipen. Sära på kronärtskockans blad och skeda ner lite av smördippen. Spara resten för att dippa vid sidan av.

När alla blad är uppätna kvarstår en stor hårtuss. Allt detta hår ska plockas bort. Skär av de grövsta fiberna i botten och skär sedan botten i mindre bitar. Rör ner dem i sista dippen och tillsätt eventuellt lite mer salt.

Jummie!

Blev ingen bild på dippen tyvärr. Den dukades in efter fotot togs. Kronärtskockorna syns i bakgrunden. 

                             

Kommentera här: