Dumlecookies

                               
 
 
Dessa cookies gjorde jag och tog med till landet en midsommar för många år sedan. Jag var inne mycket på inbakade saker ett tag och gillar det fortfarande. Här testade jag att baka in dumlekolor i 2 sorters cookiedeg. Uppskattat och smaskigt. Receptet ger ca 18 cookies

Ljus deg:

112 g smör, rumsvarmt
75 g finkornigt strösocker
55 g florsocker
1 ägg
½ msk vaniljextrakt eller vaniljsocker
200 g mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver

Mörk deg:

112 g smör, rumsvarmt
75 g farinsocker
55 g florsocker
1 ägg
150 g mjöl
50 g kakao
½ tsk bakpulver

mjöl till bakbordet
ca 36 dumlekolor

ev uppvispad äggvita


Tillredning av deg:
Gör iordning respektive deg i varsin skål. Ingredienser inom parentes används endast i ena degen.
Vispa smöret med sockersorterna. Tillsätt ett ägg i taget samt (vaniljexktrakt). Blanda mjöl, (salt) och bakpulver. Tillsätt och rör ihop med en träsked. Häll ut på mjölat bakbord och forma till en boll. Lägg degen i kylen i 20 minuter. 

Dela vardela deg i 2 delar. Forma till långa "korvar". Lägg en mörk och en ljus "korv" bredvid varandra och rulla dem runt varandra som en polkagris. Dela degen i mindre bitar och rulla varje bit till en boll. Platta till bollen och lägg på 2 dumlekolor som plattats till innan med handen. Lägg på ett lock av en ny boll som plattats ut.

Tryck ihop kanterna ordentligt. OBS! Inget mjöl ska finnas i sidorna som ska skarvas ihop, annars släpper det och fyllningen rinner ut under gräddning. Om man vill kan man doppa fingrarna i uppvispad äggvita och dra längst kanterna som ska förslutas. Då håller nog skarven bäst. 

Lägg kakorna i mellanstora bull/muffinsformar. Grädda i 175 grader i ca 16 minuter eller tills kakan känns torr på ytan.


                              

                               
                               

Kommentera här: