Marias Semlor

                             
Semlorna är alltid lika välkomna, men speciellt sugen blir man när butikerna börjar sälja dem. Jag kan aldrig vänta till semmeldagen. Det brukar ofta ha blivit ett antal semlor innan dess. Här är mitt recept på semlor. Om man behandlar degen rätt, blir dessa semlor luftiga och fina. Se även profftipsen längre ner i receptet. Satsen räcker till ca 20-24 mellanstora semlor.  De här semlorna med trekantslock bjöd vi grannarna på idag 2012-03-03. Ingen av dem hade ätit någon semla i år så det passade fint. Fick bra betyg för semlorna. =)
 

50 g jäst
80 g smält margarin
4 dl mjölk
3/4 dl socker
1,5 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 vispat ägg
2 tsk bakpulver (blandas i mjölet)
vetemjöl
tills degen känns lagom. För lös deg = tunga semlor som flyter ut lite. För mkt mjöl = kompakta bröd.


Smält margarin och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Blanda i en bunke med smulad jäst. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ett vispat ägg och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Knåda degen ordentligt. 

Låt degen jäsa ca 1 h. Dela i 20-24 bitar, för normalstora semlor, fler om du vill ha mindre. Forma till jämna bollar och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något, annars blir de för höga inklusive fyllningen. Jäs i drygt en timme.

Sätt på ugnen på 250 grader lite innan jäsningen är klar. Sätt plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader när du satt in semlorna. Grädda färdigt semlorna. Hellre lite för länge (utan att bränna dem dock) de ska ändå ha saftig fyllning sedan. Höj värmen på ugnen till 250 grader igen. Fortsätt att grädda resterande semmelbullar enligt tidigare anvisning. Låt bullarna svalna. Skär av lock och ta ur lite inkråm som sparas till fyllningen.

Måtten för fyllningen har jag inte, jag gjorde en blanding av 1/3 köpt mandelmassa + lika delar skållade mandlar samt socker som jag malde i kaffekvarn. Med detta blandade jag flytande grädde, mjölk samt 2-3 små droppar mandelessens (jag använder pipett, om man överdoserar mandelessens eller bittermandelolja, smakar allt mandel) samt inkråmet från semmelbullarna, prova med en droppe om du använder bittermandelessens, den är mycket kraftigare än mandelessens. (Går lika bra med endast den köpta mandelmassan så klart.)

Fyll semlorna med ca 1 rejäl tsk fyllning och spritsa på vispad grädde samt pudra sist med florsocker.


Baka som proffsen:
 
- Byt ut vetemjölet mot proteinrikare mjöl tex Manitoba Cream, detta ger luftigare och saftigare semmelbullar.
 
 - Gör en fördeg:  Värm mjölken med socker, salt  till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll ner mjölken. Rör slätt och blanda i 4½ dl av mjölet och rör slätt igen. Jäs fördegen i 30 minuter. Tillsätt sedan resterande ingredienser och gör som vanligt. Degen jäser bättre. 
 
- Knåda degen ordentligt. Det är knådandet som gör att glutentrådar bildas och det är detta som gör degen  spänstig. Detta gör att det kan blåsas upp större luftbubblor utan att spricka = luftigare bröd.
 
- När degen jäst första omgången, slå ner degen i bunken och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Om du har tid över, upprepa detta igen, detta tar bort en del av koldioxiden och ättikssyran och ger ett bättre jäst bröd utan jästsmak.
 
- Ha mkt hög temperatur (250 grader) på ugnen innan du sätter in semlorna. Spruta in vatten på botten av ugnen med en blomspruta när du ställer in bullarna. Sänk värmen till 175 grader direkt. Detta ger mycket luftiga bullar. 
 
För att spritsa snyggt kan jag rekommendera Gastromax spritsset med 3 st stora tyllar. Jag använder största stjärnan till semlorna. (fast har inte lärt mig att spritsa speciellt snyggt än, haha!)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hur mycket grädde man har på semlorna är smaksak, vid tillfället ovan hade vi lite mindre mängd. Jag brukar ofta skrapa bort grädde på köpta semlor. Dock blir semlorna snyggare med lite mer grädde.    
                 
1 Viktoria:

skriven

Vilka fina semlor! De ser verkligen goda ut och förresten, finns det något godare än semlor?

Svar: Tack snälla du. Behöver öva lite på att göra de så där konditorisnygga. Vid den här tiden på året när man börjar se de första semlorna så finns det nog inget godare. =)
Mary Dane

2 Caroline:

skriven

Så fina semlor och de ser riktigt goda ut. :)

Svar: Tack så snällt. 🌹
Mary Dane

Kommentera här: