Pytt i ugn



                               

Få ingredienser med ändå gott. Skippade löken denna gång, då sonen inte är så förtjust i det. När jag gör vanlig pytt, använder jag dock alltid lök. Rätten uppskattades av alla i familjen. Recepetet räcker til ca 4 portioner

½ falukorvring
1 liten kolrot med diameter på ca 10 cm
2 morötter
900 g smått och gott-potatis, fast sort
rapsolja
svartpeppar
timjan
salt
ev smörfräst lök

4 ägg
smör till stekning av ägg och falukorv

Skala rotsakerna. Skär potatisarna i 2 eller 3 delar beroende på storlek, försök att få samma storlek på alla. Skär kolroten i tärningar på 1x1 cm och morötterna något mindre.

Koka kolroten i saltat vatten. Koka potatisen tillsammans med morötterna separat, i saltat vatten. Potatisen ska koka ganska kort tid för att snabba på tillagningstiden i ugnen samt få bort stärkelsen. Den ska inte bli mjuk. Ca 5 minuter borde räcka. Häll av vattnet och häll upp på en ungsplåt.

Kolroten behöver kokas lite längre, ca 20 minuter. Inte heller denna ska vara genommjuk.

Under tiden: Tärna falukorven i ca 1,5x1,5 cm:s kuber. Stek i varm stekpanna i lite smör. Låt stå medan du fortsätter med resten.

Sila bort vattnet från kolroten. Häll kolrotsbitarna i ugnsformen. Ringla över olja, peppra och salta lite. Ställ in i 200 grader varm ugn i ca 20-25 min. Höj värmen till 225 grader. Häll på falukorven och ställ in i ytterligare några minuter.

Stek äggen i smöret under tiden.

Servera pytten med äggen och rödbetor. Jag kokade egna delikatessrödbetor, första gången. =) Kokade dem dock dagen innan. De tar en stund att koka.


Kommentera här: