Tacopaj i långpanna

 
En gammal klassiker som passar utmärkt att göra till flera personer. Receptet är anpassat för en långpanna och räcker till ca 9 port. Min långpanna har ett bottenmått på ca 30x39 cm. Pajen går bra att frysa så passa gärna på att göra en stor. Om du vill göra en mindre paj kan du halvera receptet och göra pajen i en 24-26 cmsform springform. 
 
Pajdeg:
7 dl vetemjöl
200 g smör
1,75 tsk salt
ca 1 dl mjölk, ev en skvätt till om det behövs.

Mixa ihop mjölet, saltet och fettet i en matberedare. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt degen vila 1 h i kyl. Gör fyllningen under tiden. 


Fyllning:
1100 g köttfärs
4 små till medelstora lökar
2 påsar Tacomix, Old El Pasos är min favorit
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
smör att steka i

Fräs köttfärsen i smöret. Tillsätt löken och stek till köttfärsen inte längre är rå. Tillsätt Tacomix och vatten samt tomatpurén. Stek på medelvärme tills allt vatten dunstat bort. Om du har tid, låt puttra under lock i ca 30 min och ta bort locket och stek tills nästan all vätska har dunstat bort, då blir köttfärsen mörare och saftigare. 

Fortsättning Fyllning:
6 skivade tomater
4 dl Creme Fraiche
3 dl Tacoost (inte Wernerssons, den smälter inte, ICAs är OK)
1 dl majonäs
1,5 dl Tacoost att toppa med
ca 1-2 msk inlagda jalapeños efter eget tycke, hackade

Ta fram degen och låt temperera en stund. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Lyft över pappret och lägg i långpannan.  Nagga botten och förgrädda i mitten av ugnen i 225 grader tills pajbotten blir svagt gyllengul. Tag ut ur ugnen och häll på köttfärsen. 

Lägg på skivade tomater. Blanda ihop Creme Fraichen med osten och majonäsen. Klicka ut rikligt av blandningen över tomaterna. Bred ihop till en enhetlighet med hjälp av 2 smörknivar eller med en slickepott. Häll på lite hackade jalapeños. Toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 min. Obs! Grädda inte så att toppingen gratineras för hårt, då torkar den ut och det blir inte lika krämigt. 

Servera pajen med tex Nachocips/strips, tacosås, cocktailtomater, majs, isbergsallad och rädisor och varför inte lite hemmagjord Guacamole eller med lite böndipp.
 
Superenkel Böndipp:
380 g Zeta Ekologiska Kidneybönor/Svarta Bönor på tetrapak eller hälften kidneybönor och hälften soyabönor är också gott.
230 g Santa Maria Tacosås Medium 
några matskedar Ketchup efter smak 
 
Skölj av bönorna. Blanda med Tacosås och Ketchup. Låt vila i några timmar och servera sedan till pajen. 


Guacacole:
4 mogna avocados
1 msk creme fraiche
1/3 mkt finhackad lök
lite vegeta
någon droppe citronsaft
lite finhackat tomatkött (skal och kärnor tas bort) - valfritt

Kärna ur avocadon, gröp ur köttet med en matsked. Mosa köttet med en gaffel, häll i en bunke, tillsätt övriga ingredienser och rör om. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här är pajen gjord i en form på 22,5 cm, halva recpetet, rekommenderar dock en 26 cm form då denna blir något för hög. 

Kommentera här: