Supersaftig Rom-Russinkaka

 
Det här receptet kommer urspungligen från en italiensk kokbok. Har dock redigerat receptet, från början innehåll det massor med citronsaft och skal. Har gjort om kakan till en romrussinkaka istället med mycket vaniljsmak. Kokoset används för att bröa formen och ger en extra smakupplevelse. 
 
½ dl vit Rom
2 dl russin
200 g smör 
2 ½ dl socker
3 st ägg
4 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker (Santa Maria)
½ dl mjölk
florsocker + lite vaniljsocker
kokos
 
Lägg russinen i Rom ett par timmar i förväg så att de mjuknar. Smöra och "kokosa" en avlång 1½ litersform. Rör fettet och sockret till en ljus och porös smet. Tillsätt ett ägg åt gången och vispa. Blanda mjölet, bakpulver och vaniljsockret och tillsätt blandningen i smeten. Vispa en stund och tillsätt mjölken samt russinen inklusive överbliven Rom. Häll smeten i formen och grädda på näst nedersta falsen i 175 grader tills kakan är torr, dvs stickan ska inte vara kladdig. (ca 1h + 10 min.) Eventuellt får man mycket försiktigt sticka in en bit folie över kakan om den börjar bli för mörk.

Sikta över florsocker med lite vaniljsocker på kakan innan servering. 

Tips! Byt ut russinen mot torkade jordgubbar skurna i småbitar som fått dra i någon likör eller saft, så de blir lite mjukare. Samt tillsätt grovhackad vit choklad i smeten på slutet. 

 



 

Kommentera här: