Marias saftiga Saffransbullar utan Kesella

Detta recept är framtaget av mig och är en kombinerad kalljäst/varmjäst deg där den kalla smör/äggblandningen ersätter kesellan. Bullarna blir saftiga och luftiga tack vare Specialvetemjöl samt bakpulver.

2 dl socker
150 + 75 g margarin/smör
1 ägg
1 jäst för söta degar
5 dl standardmjölk
1 g saffran (2 pkt)
½ tsk salt
1,5 tsk bakpulver
vetemjöl Special
russin (+ vatten)
1 ägg, lätt uppvispat

ev fyllning:

pepparkakor
mandelmassa
smör

 

Lägg russinen i blöt en timme innan användning så bränns de inte vid i ugnen. Tag samtidigt fram 75 g margarin/smör och låt bli rumstempererat.

Vispa sockret med det rumstempererade margarinet (75 g) i en bunke. Tillsätt ägget. Blanda en större del av mjölet med bakpulvret. Mortla saffranet med en tsk socker. Smula sönder jästen i en större bunke. Smält margarinet (150 g) och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Tillsätt saffranet samt salt.

Häll mjölkblandingen över jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt smör- och sockerblandningen. Rör ner lite vetemjöl åt gången och arbeta degen kraftigt tills den släpper kanterna. Jäs i 50 minuter under bakduk.

Förslag: Gör saffranskusar av hälften och bullar samt saffransklipp som fylls med mandelmassa, smör (+ lite vatten) och grovsmulade pepparkakor. (gärna Annas). För att göra saffransklipp görs degen inte lika bred som för bullar, ca hälften så bred samt tunnkavlad. 

Forma kusarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en handduk och låt jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla kusarna/bullarna med uppvispat ägg. Grädda stora kusar i 225 grader. Mindre bullar i 250.