Karlsbaderlängd

 

(receptet räcker till 1 stor längd)

25 g jäst
2 dl standardmjölk
100 g smör/margarin (rumstempererat)
ca 5 dl mjöl ev mer
2½ msk socker
1 krm salt
1 ägg

 

Fyllning:

100 g mandelmassa
1 äggvita
ev någon droppe bittermandelolja
1 msk smält smör
socker
kanel/vaniljsocker


Pensling och Glasyr:

1 äggula + 1 tsk vatten
1 dl florsocker + vatten
flagad mandel

Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen och häll över mjölken. Tillsätt sockret, saltet och ägget och vispa. Blanda smöret/margarinet med mjölet. Häll över mjölkblandningen. Tillsätt eventuellt mer mjöl så att det blir en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.


Till fyllningen:


Riv mandelmassan och blanda med smöret och äggvitan. Tillsätt eventuellt någon droppe bittermandelolja.

Ta upp och knåda degen och kavla ut till en rektangel ca 30x45 cm. Bred ut fyllningen i en rand på mitten. Strö lite socker över hela rektangeln. Pudra över kanel eller vaniljsocker. Eller gör som jag som har svårt att bestämma mig. Gör halva med kanel och andra hälften med vanilj. Skär kanterna i ca 2 cm breda remsor på snedden och vik dem från vartannat håll över fyllningen.

Låt längden jäsa övertäckt 20 min. Rör ut äggulan med vattnet och pensla längden. Grädda i 200 grader i nedre delen av ungen ca 15-20 min. Sänk eventuellt värmen mot slutet så att längden inte bränns.

Blanda florsockret med vattnet och spritsa glasyren över längden. Strö över flagade mandeln.

 

Kommentera här: