Kioskbollar

Receptet har blivit väldigt populärt och spridits på ett antal bloggar och forum. Det är kul att se att mitt recept sprids här och var, samtidigt skulle det vara väldigt kul att få en kommentar eller en länkning till orginalreceptet eller inspirationskällan även om man bara tex ersatt margarin med smör. Tyvärr förekommer det nästan aldrig, men jag är ändå glad åt att kunna sprida mina idéer, det är ju så jag själv blir inspirerad av andras bilder och recept.
Glöm inte att ta fram bollarna en stund innan servering så de blir så där härliga och mjuka.
6 dl Havregryn (eller glutenfritt havregryn från Semper tex om du vill göra dessa glutenfria)
2 dl socker
1 dl kokos + kokos att rulla i
3 msk Oboy eller ca 1 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
150 g margarin
Mixa havregrynen i en matberedare en stund. Flingorna ska bli lite mindre i storlek, men inte till pulver. Kokoset får gärna också mixas en liten stund, detta går dock inte lika bra i en matberedare, utan jag mixar detta kort i min kaffemalare. Detta är inte nödvändigt.
Vispa margarinet mjukt. Vispa grädden fast i en annan skål.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet och grädden och blanda väl. Smeten ska vara ganska lös, den stelnar något i kylen sedan då havregrynen absorberar fukten i smeten samt att margarinet stelnar. Ställ in smeten i kylen ca 1 h och forma sedan avlånga "korvar" som delas i lagom stora bitar. Rulla i kokos.
Förpacka bollarna i en låda och ställ i kylen. Låt dem gärna vila 1 dag.
Ta fram havrebollarna 15 minuter innan servering.




skriven
Hej! Testade receptet och nu några dagar senare, ska jag göra mer, men denna gång x4 sats, till ett kalas.
Fantastiskt recept, stort tack för att du delar med dig!
Och det kommer att spridas på min arbetsplats, radiologiskt centrum, via vår " matpärm", ( pappersformat) med din bloggadress som avsändare. Hoppas det är OK, för bra för att inte fler ska få👍👍