Mailard Brown Pecancookies

 
Idag läste jag om en speciell metod som heter Mailard Browning. I detta recept använder man sig av Mailard genom att man rostar smöret vilket ger en unik smak på degen och glasyren till kakorna. Sjukt goda kakor säger jag. Kakorna blir lite halvmjuka, vilket jag gillar.
 
18 st
 
115 g smör
200 g farinsocker
1 tsk vaniljpulver eller extrakt
1 stort ägg
1/4 tsk salt
1/4 tsk bakpulver
ca 160 g vetemjöl
130 g pecannötter
 
florsocker
resterande del "brunt smör"
+ lite vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smält smöret i en kastrull på medellåg värme. Rör om med en visp och låt smöret koka i ca 7-10 minuter eller tills det börjat få en gyllenbrun färg. Se bild. Häll upp smöret i en djup tallrik och ställ in i frysen en stund. Tag ut och rör om då och då. Rör sedan ihop smöret till en tjock kräm. Se bild.
 
Medan smöret stelnar kan du börja rosta pecannötterna på en bakpapperklädd plåt. Ta ut dem efter några minuter, var vaksam så att de inte blir brända, det kan gå fort!
 
Tag ut 18 pecannötter till dekoration och hacka resten grovt.

Tag ut 6 msk av smöret och vispa ihop med farinsockret och vaniljen. Tillsätt ägget och rör om till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Smeten ska gå att rulla till kulor med händerna. Om smeten är för lös, tillsätt mer mjöl. Rör sist i de hackade pecannötterna.

Rulla kulor av degen och lägg på bakpapperkläddar plåtar. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 13-15 minuter.
 
Blanda ihop resten av det "bruna smöret" och florsocker samt eventuellt lite vatten till en glasyrsmet. Ringla över kakorna när de svalnat något.
 
 Så här ser smöret ut när det är klart. Lätt gyllenbrunt.

Här är smöret uttaget från frysen och ihoprört

 
 
Lägg en pecannöt på varje kakboll.
  
 
Glasera kakorna när de svalnat, annars smälter smöret av
 
 
 
 
 

Kommentera här: