Segkrispig Saffranskaka
Idag gjorde jag en improviserad saffranskaka som blev uppskattad av alla som smakade, denna kaka blir lite fudge:ig och får en härligt krispig topp.
150 g smält smör, avsvalnat
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 paket saffran à 0,5 g
en halv burk sötad kondenserad mjölk(ca 1,5 dl)
75 g finriven mandelmassa
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Topping
3 msk florocker
1krm vaniljsocker
lingonsylt
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form, jag använde en form på 26 cm. Jag brukar även lägga en bit bakplåtspapper i botten av formen är det lättare att lossa kakan.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran, riven mandelmassa och kondenserad mjölk. Fortsätt att vispa en stund och tillsätt sedan det smälta smöret samt mjölet utblandat med bakpulver. Häll smeten i formen och ställ mitt i ugnen. När kakan börjar ta lätt färg sänk värmen till 160 grader och lägg på ett folie, kakan blir mer jämnt gräddad på detta sätt. Grädda färdigt kakan, tiden varierar beroende på form och ugn, min tog ca 45 minuter. Kakan är klar när provstickan inte längre kommer ut kladdig.
Jag lät kakan vila på eftervärme med ugnsluckan på glänt.
När kakan svalnat, dekorera den med florsocker som blandas med vaniljsocker. Klicka ut lingonsylt på kakan, det bryter av väldigt fint mot det söta. Om man vill kan man servera kakan med lingongrädde.