Påsksemla med Lemon Curd och Mandelmassa

Dessa semmelbullar är kryddade med vanilj istället för kardemumma och i fyllningen har jag blandat Lemon Curd av god kvalitet med mandelmassa. I grädden har jag en gnutta vanilj och grädden är till sist toppad med lite färskriven citronzest från en ekologisk citron. Mums! Blev otroligt sugen på att fixa dessa semlor, de känns vårigare än den traditionella semlan, så synd att vintern kommit tillbaka nu. Imorgon får det istället bli semmelcookies med de traditionella smakerna.  
 
 
50 g jäst för söta degar
80 g smält margarin/smör
4 dl mjölk
3/4 dl socker
1½ msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 vispat ägg
2 tsk bakpulver (blandas i mjölet)
vetemjöl tills degen känns lagom. För lös deg = tunga semlor som flyter ut lite. För mkt mjöl = kompakta bröd.



Smält margarin el smör och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Blanda i en bunke med smulad jäst. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker, ett vispat ägg och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Knåda degen ordentligt. 

Låt degen jäsa ca 1 h. Dela i 20-24 bitar, för normalstora semlor, fler om du vill ha mindre. Forma till jämna bollar och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något, annars blir de för höga inklusive fyllningen. Jäs i drygt en timme.

Sätt på ugnen på 250 grader lite innan jäsningen är klar. Sätt plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader när du satt in semlorna. Grädda färdigt semlorna. Hellre lite för länge (utan att bränna dem dock) de ska ändå ha saftig fyllning sedan. Höj värmen på ugnen till 250 grader igen. Fortsätt att grädda resterande semmelbullar enligt tidigare anvisning. Låt bullarna svalna. 

Till fyllningen blandade jag Lemoncurd, mandelmassa, lite inkråm och vatten. 
Grädden smaksätts med vaniljsocker. 
Toppa gärna semlorna med rivet citronskal, helst av en ekologisk citron. 


Baka som proffsen:
 
- Byt ut vetemjölet mot proteinrikare mjöl tex Manitoba Cream, detta ger luftigare och saftigare semmelbullar.
 
 - Gör en fördeg:  Värm mjölken med socker, salt  till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll ner mjölken. Rör slätt och blanda i 4½ dl av mjölet och rör slätt igen. Jäs fördegen i 30 minuter. Tillsätt sedan resterande ingredienser och gör som vanligt. Degen jäser bättre. 
 
- Knåda degen ordentligt. Det är knådandet som gör att glutentrådar bildas och det är detta som gör degen  spänstig. Detta gör att det kan blåsas upp större luftbubblor utan att spricka = luftigare bröd.
 
- När degen jäst första omgången, slå ner degen i bunken och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Om du har tid över, upprepa detta igen, detta tar bort en del av koldioxiden och ättikssyran och ger ett bättre jäst bröd utan jästsmak.
 
- Ha mkt hög temperatur (250 grader) på ugnen innan du sätter in semlorna. Spruta in vatten på botten av ugnen med en blomspruta när du ställer in bullarna. Sänk värmen till 175 grader direkt. Detta ger mycket luftiga bullar. 
 
- För spritsning är en sprits med tyll med stor öppen stjärna bra att använda. 

Kommentera här: