Mumsig äppelsmulpaj

 
Denna smulpaj har mindre socker i fyllningen och lite mer socker i smuldegen, vilket ger en supergod brytning mellan sött och syrligt och sockret i smuldegen ger en krispig och smaklig topping. Äpplena steks i tärningar och behöver därför inte tillagas så länge. Att ha tärnade äpplen är också en rolig variant om man annars använder äppelklyftor. Det går snabbt att laga denna paj och den passade perfekt en söndagkväll sm denna när man började bli sugen på något gått. Det enda jobbiga med denna paj är att man vill ha en till bit, och en till... 

Äppelfyllning
ca 1 kg äpplen, rödgrön lite syrlig sort
lite smör till stekning
kanel
lite honung

Tärna de skalade äpplena, stek i lite smör och ringla på honung och häll på kanel. Häll i en ugnsform. 

Smultopping
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2,3 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
en nypa salt

Blanda socker och smör till en kräm. Tillsätt mjöl, havregryn och salt. Blanda till en smulig deg och häll på äpplena. Grädda i 200 grader tills smulorna fått en fin färg. Servera ljummen med vaniljsås. 
 
 

 

Kommentera här: