Tarte Tatinbullar

Idag behövde jag använda upp lite smördeg från frysen så jag gjorde wienersnäckor fyllda med Tarte Tatinfyllning. Tarte Tatin är en söt fransk äppelpaj som innehåller karamelliserade äpplen. Dessa delikata små wienerbröd blir härligt knäckkolaaktiga och när de är små får man ta två! 😋 ❤

1 pkt frysta smördegsplattor(4-pack) tex Coops som är gjord på riktigt smör!
2 dl strösocker
80 g smör
4 syrliga äpplen
en knivsudd vanilj
lite kanel
ca 75 g mandelmassa
flingsalt

ev glass till servering

Ta ut smördegsplattorna och låt tina. 
Finhacka äpplena och lägg åt sidan. 
Smält smöret i en gjutjärnpanna. Häll på sockret och rör om försiktigt och tillaga tills sockret karamelliserats till en sås. Häll på äppelbitarna och låt dem stå om småputtra i såsen i några minuter. Tillsätt en gnutta kanel och vanilj på slutet samt en nypa flingsalt. Låt svalna och sätt på ungnen på 225 grader. 

Platta till kanten längst långsidan på smördegen och lägg ihop med ett till ark som du gör samma sak på, dvs de tillplattade sidorna ska möta varandra, pressa ihop delarna. Riv eller hyvla över mandelmassa, strö över äppelbitarna och strö på lite kanel. Rulla ihop så att skarven hamnar inuti rullen och skär varje rulle i 6-7 bullar. Lägg i bullformar. Grädda mitt i ugnen, jag använde varmluft 210 grader och sänkte till 175 efter några minuter. Om bullarna börjar ta för mycket färg på undersidan kan man ställa in en plåt under plåten som bullarna står på. 
Ta ut bullarna när de fått en fin färg. Ringla över kolasåsen och toppa med små äppelbitar. 


  
 
 
 
 
 
 
 
 
Kolla även in dessa underbara Pain Au Raisin

Kommentera här: