Saffransstollen

 

Som jultradition brukar jag alltid baka min variant av den tyska julkakan Stollen. Jag har gjort några varianter av stollen då jag verkligen gillar denna kaka. Idag provade jag att baka en saffransvariant till första advent. Passande nog ska vi hälsa på min son idag och deras nya katt Sonic och självklart tog jag med mig lite nybakad Stollen. Jag blev inte riktigt lika nöjd med denna saffransvariant, min vanliga Julstollen och Semmelstollen blev betydligt godare. Det kan bero på att det är ganska mycket smör i denna deg vilket jag inte tycker passar ihop optimalt med saffran, då jag upplever att smaken förvrängs för mycket och inte smakar lika rent. Längre ner finns mina andra Stollenrecept. 


Receptet räcker till 2 stollar

2 dl mjölk
1½ dl socker
½ tsk salt
1 pkt jäst för söt deg
3 msk vatten
ca 10-15 dl vetemjöl eller manitoba cream (Manitoba Cream ger en saftigare deg)
2 pkt saffran
2 vispade ägg
225 g rumstempererat smör

Marsipanfyllning:
170 g mandelmassa 
10 g smör
¼ dl vatten
¼ dl mjöl
1 2/3 dl florsocker
(eller 300 g färdig marsipan)
+någon droppe mandelessens/bittermandelessens (obs! om du använder bittermandel, räcker en liten droppe!)


Glasyr:
ca 40 g smält smör
1/2 - 3/4 dl florsocker

Koka upp mjölken med sockret och saltet. Ställ åt sidan och låt svalna. Lös under tiden upp jästen i vattnet. När mjölken är fingervarm hälles denna över jästen. Tillsätt saffranet, jag brukar mortla saffranet med lite socker, men idag provade jag att lägga in den i lite sprit dagens innan och mortlade sedan pastan väl. Rör om och tillsätt 2½ dl av mjölet. Låt smeten vila under bakduk i 30 min.

Under tiden: Smält smöret till marsipanen i en kastrull och tillsätt vattnet och mjölet. Rör om tills "degbollen" släpper kanterna. Riv mandelmassan och häll på florsockret och "degbollen". Blanda i smaksättning.

När fördegen jäst klart: Tillsätt det mjuka smöret och äggen och rör om, tillsätt sedan mjöl tills degen känns lagom mjuk. Ha inte för mycket mjöl! Degen ska vara ganska mjuk. Arbeta degen smidig i ca 10 minuter så att gluten bildas. Detta gör degen saftig. Jag arbetar min deg för hand. 

Knåda ut degen och fördela hälften av mandelrussinen och rulla ihop och forma till en boll.  Jäs degen i bakbunke övertäckt med plastfolie i ca 1 h. 

Dela degen i 2 delar. Kavla ut degen till ca 25x35 cm. Tag hälften av marsipanen och dela upp denna i 2 delar. Forma varje till en lång "korv" och lägg dessa på varje kant längst långsidorna. Rulla ihop från båda långsidorna, runt marsipanen, till en stolle. Jämna till fåran på undersidan med en smörkniv genom att breda fram och tillbaka försiktigt. Lägg stollarna på en bakpapperklädd plåt med skarven nedåt. Jäs stollarna i 1 h under bakduk eller plastfolie.

Om termometer används stick försiktigt in den från sidan mot mitten. Sätt in plåten mitt i ugnen i 250 grader varm ugn och spruta gärna in lite vatten på botten av ugnen. Sänk värmen direkt till 175 grader. Grädda i ca 40 min. Tiden är ungefärlig och ev kan man behöva lägga över en bit folie efter halva tiden ungefär. Om man använder digital stektermometer kan man ta ut stollarna när temperaturen precis nått 97 grader. Termometer rekommenderas starkt då kakan blir optimalt saftig om man tar ut den vid rätt temperatur.

Lägg stollarna på galler och låt svalna. Pensla det smälta smöret över stollen. Smöret ska absorberas.Pudra därefter rikligt med florsocker. Låt stollarna vila i ca 1 h. Plasta sedan in dem ordentligt. Om du ska frysa stollen, använd dubbla fryspåsar så håller de bättre.

 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: