88:an-bitar

 
Idag bakade jag ett av mina favoritrecept i en långform istället för i den runda form jag annars brukar använda. Den formen jag använde passade helt utmärkt till receptproportionerna och kakan blev ännu mer festlig då den kan skäras i fyrkanter eller rektanglar vilket ser lite festligt ut. Man kan skära bitarna hur stora eller små man vill och skär man dem väldigt små typ 2 cm får man små glasspraliner som man kan plocka fram och ha till kaffet. Vill man inte äta dem frysta så tinar de upp på någon minut. 



Kladdkaka

140 g Geisha (kan bytas mot mjölkchoklad)

125 g smör
4 msk kakao
3 stora ägg
3,5 dl socker
½ krm salt
ca 2 dl vetemjöl
3 msk Nutella (kan troligen uteslutas om man inte har hemma)

Fyllning
200 g Philadelphia 
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 litet ägg (om ägget är stort ta bort lite äggvita)

Topping
ca 150 g nougat (kylskåpskall, går lättare att hyvla den då)

ca 1 dl hasselnötter, hackade

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i några minuter, passa noga så att de inte bränns. Ta ut nötterna och låt dem svalna. Sänk värmen till 180 grader. 

Smält smör, häll ner hackad geisha/mjölkchoklad, tillsätt Nutellan samt kakao och låt svalna.

Vispa ägg och socker halvpösigt, för hand går bra. Rör ner mjöl, salt och chokladblandningen, och rör om försiktigt. Häll upp smeten på en sprits. 
Vispa Philadelphiaosten fast, tillsätt socker lite i taget, vaniljsocker och ägg. Vispa ihop till en jämn smet. 


Häll upp chokladsmeten på en sprits och spritsa ut i botten av en bakpapperklädd form på ca 19x30 cm  (smöra lätt på botten och kanterna så fäster pappret) Ringla ut strimmor av Philadelphiasmet på chokladsmaten. Fortsätt att spritsa chokladsmet och Philadelphiasmet om vartannat och avsluta med mer chokladsmet på toppen. Grädda i 175 grader (jag körde varmluft 170 grader ca 25 min) tills kakan inte längre fladdrar när man skakar på formen och kakan hunnit resa sig i mitten.

Hyvla över nougaten över kakan medan den är varm och bred ut när den smält. Strö över hasselnötskrosset. Låt kakan svalna. 

Kakan kan ätas fryst, kylskåpskall eller rumstempererad, men godast är den direkt från frysen då den smakar nästan exakt som 88:anglassen. 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: