Saffransrutor
Eventeullt skulle det även passa fint att använda en kokomarängstopping där man även kan ta tillvara äggvitorna också. Se toppingen i detta recept: Hallonkokoskakor.
Botten och Topping
187 g smör
1,25 dl socker
3,1 dl havregryn
3,1 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
pyttelite kanel
Saffransfyllning:
2 ½ dl crème fraiche
1 dl grädde
1 ½ dl socker
½ gram saffran
4 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
ca 2 dl russin
Rör smör och socker vitt. Tillsätt havregryn, vetemjöl och bikarbonat. Rör till deg. Dela degen i två. Kavla ena till en platta, 20 x 30 centimeter, på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, 10 minuter.
Koka en kräm av crème fraiche, grädde, socker, saffran, äggulor och potatismjöl. Vispa tills den tjocknar och låt den koka upp. Tillsätt vaniljsocker och russin.
Bred krämen över den bakade degplattan. Sänk temperaturen till 175 grader. Smula resterande deg över vaniljkrämen och grädda i ytterligare 20 minuter.
Ställ pajen kallt över natten och skär sedan i små fyrkanter.