Saffransrutor

Till Andra Advent gjorde jag ett nytt test med inspiration hämtad från ett annat recept jag fick på en konferens där fyllningen skulle ha vaniljsmak. Här bytte jag ut vaniljen mot saffran. Minns dessvärre inte var receptet kom ifrån. Dessa småkakor blir supergoda och när de står i kylen på ett litet fat kan man inte sluta gå och ta nya bitar. =)
Eventeullt skulle det även passa fint att använda en kokomarängstopping där man även kan ta tillvara äggvitorna också. Se toppingen i detta recept: Hallonkokoskakor

Botten och Topping
187 g smör
1,25 dl socker
3,1 dl havregryn
3,1 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
pyttelite kanel


Saffransfyllning:
2 ½ dl crème fraiche
1 dl grädde
1 ½ dl socker
½ gram saffran
4 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
ca 2 dl russin

Rör smör och socker vitt. Tillsätt havregryn, vetemjöl och bikarbonat. Rör till deg. Dela degen i två. Kavla ena till en platta, 20 x 30 centimeter, på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, 10 minuter.

Koka en kräm av crème fraiche, grädde, socker, saffran, äggulor och potatismjöl. Vispa tills den tjocknar och låt den koka upp. Tillsätt vaniljsocker och russin.

Bred krämen över den bakade degplattan. Sänk temperaturen till 175 grader. Smula resterande deg över vaniljkrämen och grädda i ytterligare 20 minuter.

Ställ pajen kallt över natten och skär sedan i små fyrkanter. 

 
 
 
 

Kommentera här: