Galet saftiga lussebullar

 
Detta recept gav väldigt saftiga och urgoda bullar. Om man ska göra saffranskusar föredrar jag en lite luftigare deg däremot och då kan jag rekommendera detta recept istället som ger både saftiga och luftiga kusar. 

Deg
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
4 dl mjölk
2 dl socker
1 g saffran
Lite sprit el vatten
150 g smör, rumsvarmt
Manitoba cream

Fyllning:
ca 130 g smör
ca 4 dl florsocker
Lite salt
Ev vanilj, men denna kan ta över lite
ev lite mandelessens (obs! om bittermandelessens används får man bara ta typ 1 jätteliten droppe)


+Ägg, vatten + lite salt till pensling
+ flagad mandel


Mortla saffranet med lite socker och häll på lite sprit eller vatten och mortla lite till. Låt stå en stund.
Värm mjölken till 37 grader. Häll över smulad jäst i en degbunke och tillsätt salt. Häll i saffranet och tillsätt ca 4-5 dl mjöl, lite i taget. När det har blivit en fast smet, låt denna vila minst 15 minuter övertäckt med plast. Rör ihop smör och socker och tillsätt i saffransfördegen.Tillsätt mjölet i omgångar tills du får rätt fasthet på dagen. Ta inte för mycket mjöl. Knåda degen ordentligt ca 10 min.
 
Rör smör och florsocker krämigt, tillsätt lite salt, eventuellt vaniljsocker om du gillar det. Fyllningen ska bli ganska fast.

Ta ut jämnt stora bollar. Platta eller kavla ut bollen och rulla fyllningen till en boll och lägg på och vik ihop och släta ut skarvarna. Lägg bullen med skarven nedåt i en pappersform och låt jäsa 30 min.
Vispa ägg med ½ tsk vatten och pyttelite salt. Pensla bullarna och toppa med flagad mandel. Sätt in bullarna i mitten av ugnen i 250 grader och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader. 

Om man vill lyxa till bullarna ytterligare kan man även röra ihop en glasyr med florsocker och vatten och ringla över eller pudra florsocker.  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Av samma deg kan man istället göra en Dovrekaka som är underbart god. Enda nackdelen med denna typ av kaka är att det är väldigt svårt att veta när den är klar, det är lätt hänt att den gräddas antingen för länge eller för kort. Så här bakas den ut... 


 Så fyller man en Dovrekaka...
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: