Kolakakor

 
Grymt lockande småkakor som går hem hos vem som helst. Receptet på kolasås räcker och blir över. Har inte anpassat måttet på kolasåsen. Kolasåsen är grymt god till olika bakverk, såsom cheesecake, brownies eller till glass. Om man vill kan man ha en gnutta kanel i kakdegen så får man lite juligare smak. Kola och kanel ihop är så gott. 
 

200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
(eventuellt lite kokos + vispad lättvispad äggvita)

kolasås enligt recept längre ner
flingsalt

 

Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. Rulla långa korvar av degen. Lägg på en skärbräda och ställ in i frysen en stund. Ta ut en degbit i taget. Skär lagom stora skivor och lägg på en plåt. (Om du vill ha kokos runt kanterna, penslar du äggvitan runt kanterna och rullar kakorna i kokos på kanterna.)

Gör en grop i mitten med fingret och håll emot runt kanterna, så spricker de inte lika lätt. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och fyll med en knapp tsk kolasås i varje kaka. Grädda i 175 grader ca 15 min. Låt svalna. Toppa kakorna med lite flingsalt. På övre bilden hade jag inte hunnit göra det än. 

Kolasås: 

1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. Låt såsen svalna helt innan den används till kakorna. 
 
 
 
   
Här har jag varierat kakorna med hallonsylt också. 

 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: