Butterscotchcupcakes

Supergoda chokladkolacupcakes där frostingen spetsas med lite Strohrom. Har inga exakta mått, skriver ner det jag kommer ihåg... 
 

150 gram smör
2 st ägg
1 3/4 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1,1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten varvat med det avsvalnade smöret.

 

 Frosting

2 äggvitor
1,15 dl socker
(½ tsk vaniljsocker)
citronskal
+ Strohrom
+ kolasås
+ kolaströssel
+ mimimarsmallows
 
Sätt äggvitor och socker i en skål i hårdplast, typ Margareteskål, som får plats över en kastrull. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Sätt skålen med äggvitor och socket över och rör med en slickepott konstant tills allt socket har löst upp sig. Ta bort från värmen och vispa med elvisp på medelhastighet tills marängen är kall och det bildas styva toppar av marängen. Detta tar 15-20 minuter, så ha tålamod och gott om tid.
 
Ställ marängen kallt en stund. Tag fram marängen och vispa ner den kalla kolasås + några droppar Strohrom. Har inget exakt mått här. Ingredienserna ska ha samma temperatur när de rörs ihop, annars finns risk att frostingen skär sig. Exempelrecept nedan som jag brukar använda. Spritsa cupcakesen och toppa med lite ren kolasås och några kolacrunchströssel. 
 

Kolasås: 

1½ dl vispgrädde
1 2/3 dl farinsocker
2 msk smör
1 krm vaniljsocker
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp tills allt socker har löst sig. Låt såsen svalna helt innan den används till kakorna. Detta blir en ganska stor sats och hela går inte åt till cupcakes, men såsen går bra att frysa och ta fram vid behov. Den är god att topppa olika bakverk mde eller att ha på glass. 
 
 
 
Ett litet fat med kakor... =) 

Exotisk Morotskaka (t.v.), Butterscotchcupcakes (mitten), Lakritscupcakes (t.h.) och  Mandelbrownies med rostade salta hasselnötter (fram t.h) och Kanelbullekaka i långform (fram t.v).

Kommentera här: