Choklad och Macadamiacookies

Ett nytt kakexperiment som föll väl ut. Spännande med 2 smaker på degen nötter samt chokladchips. Passar jättebra att frysa in kakorna ogräddade och ta fram när oväntade eller väntade gäster kommer på besök.  

175g avsvalnat smält smör
2 ½ dl farinsocker
½ dl strösocker
1 ägg
1 äggula
ca 5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörka chokladknappar
ca 1½ dl macadamianötter
ca 2-3 msk kakao

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smält smör, farinsocker och strösocker. Vispa i ägget och äggulan. Separera ca 1/3 smet och lägg i en separat bunke. Rör ner kakaon. Tillsätt sedan mjölblandningen till de båda smeterna så de blir lika fasta. Degen ska vara ganska mjuk. Ju mjukare deg desto mer flyter kakorna ut. 

Rör mer chokladknappar och nötterna i den ljusa degen. Dela den mörka degen i småbitar. Dela den ljusa degen i större bitar. Dela den större degbiten i 2 delar och lägg 2 mindre mörka degbitar omvartannat. Forma en boll och platta till och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15-17 minuter beroende på hur mjuka eller hårda man vill ha kakorna.  Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. 

 
 
 
 
 
 
Om man inte vill baka alla kakor direkt kan man frysa in dem med smörpapper emellan och grädda dem precis innan man får gäster eller när man är sugen igen. 
 
 
 

Kommentera här: